Fa Nándor átszelte az Atlanti-óceánt, de a visszaút csúszik, a hidraulikus cső meg csöpög

Bár a mezőnnyel együtt elrajtolt, ám a szükséges javítások miatt csak két-három nappal később vág neki a New York-Barcelona távnak Fa Nándor és Goszleth Marcell a Spirit of Hungary vitorlással.

spritir1

Így néz ki a Spirit of Hungary az árboc csúcsáról

A magyar páros helyi idő szerint szombaton 10 óra körül érkezett meg az Atlanti-óceán átszelése után az amerikai nagyvárosba, így alig több mint egy napjuk maradt a vasárnap déli rajtig a pihenésre, javításra és további előkészületekre – miközben a mezőny másik négy csapata már napok óta New Yorkban tartózkodott.

“A versenyrendezőség kérésére mi is elrajtolunk a többiekkel, de megbeszéltük, hogy néhány mérföld után bejelentkezünk, hogy problémáink vannak és visszafordulunk – mondta telefonon Fa Nándor. “Így hivatalosan is versenyben maradunk.”

A Földkerülő hajós hozzátette, van egy listájuk, amelyen a hidraulikus cső csöpögésen keresztül, az árboc beállításán át a tőkesúly csavarjainak ellenőrzése szerepel.

“Ezek fontos, apró feladatok, amiket mind el kell végezni, hogy biztonsággal hajózhassunk az óceánon. Ha keményen dolgozunk, két, maximum három nap alatt elkészülünk, és akkor tudunk a mezőny után indulni.”

spirit2

Fa Nándor szerint a hajó jól viselkedett a 15 napos átkelés során. “Nehéz körülmények között vitorláztunk, sokat kellett ellenszélben haladnunk, de pozitívak a benyomásaink. De, hogy igazi véleményt mondhassunk a vitorlásról, ahhoz még jobban meg kell ismerni. Fizikailag és szellemileg mindketten jól bírtuk a terhelést, jó formában vagyunk” – mondta Fa Nándor.

A magyarokat a szombati érkezésnél Sir Keith Mills, az első alkalommal kiírt verseny igazgatója és a Földet elsőként egyedül és kikötés nélkül körbehajózó Sir Robin Knox Johnston fogadta a kikötőben.

A háromszoros földkerülő vitorlázó március 23-án, Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlást, amellyel ennek a hajóosztálynak a világbajnoki sorozatában indul majd. Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki volt olimpikon társával Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének.

Fa Nándor ezután több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázó megmérettetés 1992-93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba.

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.