Fa Nándor hamarosan a Föld körül hajózik

Szeptemberben szeretné újra vízre tenni a Spirit of Hungary vitorlást Fa Nándor, aki társával, Goszleth Marcellel a decemberben rajtoló Barcelona World Race páros Földkerülő versenyen akar indulni.

spirit_of_hungary_newport_belso

Fotó: Spirit of Hungary

A kettős június elején kénytelen volt visszalépni a New York-Barcelona megmérettetéstől, mivel az óceánátkelés után a hajón kisebb javításokat kellett/kell elvégezni. Fa Nándor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a 60 lábas vitorlást Velencén és Trieszten keresztül hazaszállítják, s Kápolnásnyéken végzik el a szükséges munkálatokat. Elsősorban a hajó orra szorul javításra, valamint fejlesztésekre is sor kerül.

“Egy minden körülmények között biztonságos és iránytartó hajó elkészítése a cél, amelyből kockázat nélkül ki lehet hozni a maximumot” – fogalmazott Fa Nándor, aki már háromszor vitorlázta körül a Földet. Március 23-án, Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlást, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul majd.

Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki olimpikon társával Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének, amely 15 napig tartott, így egy nappal a New York-Barcelona verseny rajtja előtt érkeztek meg az amerikai kikötőbe.

Fa Nándor később több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop Földkerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázóviadal 1992-93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.