Irány a Vendée Globe! 16 000 óra kellett a 60 éves Fa Nándor 60 lábas új hajójának megépítéséhez

Több mint egy év munka után elkészült Fa Nándor új hajója, a Spirit of Hungary, amellyel visszatér az óceáni versenyvitorlázáshoz. A hároméves terv csúcspontja a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop Földkerülő verseny lesz.

A bolygót háromszoros is körbevitorlázó veterán magyar sportoló vasárnap, Székesfehérváron mutatta be új, 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlását, amellyel először ennek a hajóosztálynak a világbajnoki sorozatában indul majd, aztán jöhet a legkeményebb Földkerülő vitorlásverseny.

ÍGY KÉSZÜLT A SPIRIT OF HUNGARY

A Vendée Globe 1992-93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba. A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készült vitorlást Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka nem kevesebb, mint 16 ezer órát vett igénybe.

“Ezen a hajón minden alkatrész egyedi, abszolút hi-tech, mintegy harminc kilométer kábel és több kilométer kötél van beleépítve” – mondta a hatvanéves versenyző, aki 15 év szünet után 2012 decemberében jelentette be visszatérését. A hajónak meg kell felelnie a versenyeket szervező IMOCA szigorú, mintegy 100 oldalas szabályzatának, a felmérő bizottság már az építés közben is ellenőrizte ennek betartását.

A vízre tétel után is tesztelik majd, így például egy daruval felborítják, és a hajósnak egyedül fel kell tudnia állítani. A hajót az Adriára szállítják, ahol a vízen elvégzik a még hátralévő munkálatokat, majd április-májusban kerül sor a bevitorlázására.

Így néz ki most a Spirit of Hungary

Így néz ki most a Spirit of Hungary

Az első verseny, amelyen a magyar sportember szeretne részt venni, a június 1-jén rajtoló New York-Barcelona Atlanti-óceánt átszelő páros megmérettetés, ahol Fa Nándor társa a volt olimpikon, Goszleth Marcell lesz. Ezután következik december végén a Barcelona World Race, azaz a kétszemélyes non-stop Földkerülő verseny.

Több kisebb, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő viadal is szerepel a programban, a szériában kétévente hirdetnek világbajnokot. A végső cél pedig az újabb Vendée Globe-részvétel.

Comments

comments

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.