Van még remény: magyar bónusz-expedíció indul a 8051 méter magas Broad Peakre

Klein Dávid idén sem járt sikerrel a Mount Everesten, Szlankó Zoltánnak a bürokrácia állta útját a Lhotcén, Török Zsolt pedig magára maradt az Annapurnán. Mégsem biztos, hogy magyar siker nélkül zárul a 2014-es Himalája-szezon: Varga Csaba és Suhajda Szilárd ugyanis a Karakorumba indult.

broad_peak_belso

Júniusban elindult a magyar Karakorum-expedíció, Suhajda Szilárd és Varga Csaba részvételével. Utóbbi egy éve az ebben a régióban található, 8035 méter magas Gasherbrum II csúcsára jutott fel. Most ketten térnek vissza Pakisztábnba, és a közeli Broad Peaket (8051 méter) célozzák meg.

A vállalkozás előre láthatóan két hónapig tart majd, a mászók tisztán akarnak feljutni a csúcsra, azaz nem vesznek igénybe sem magashegyi teherhordókat, sem mesterséges oxigént. A legmagasabb pontra a normál úton szeretnének feljutni, a 4bakancs.com Suhajda Szilárddal beszélgetett az expedíció részleteiről.

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem a csúcs elérése a legfontosabb, mert tudom, mi minden áll a mögött, hogy egyáltalán újra ott lehetünk. Ez sok mindentől függ, de hiszek a sikerben. Sajnos leginkább a rossz hírek maradnak meg az emberekben a hegymászásról, mert ezek erősödnek fel a köztudatban. Pakisztánba utazni önmagában egy kaland, de hatalmas a fegyveres jelenlét, és bízom abban, hogy az ország északi részén nem lesz baj.”

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.