Elindult a magyar csúcstámadás a Broad Peaken!

Hétfő hajnalban elindult a Broad Peak magyar csúcstámadása. A világ 12. legmagasabb hegycsúcsa, a 8051 méter magas K3 – ez az eredeti neve, még a himalájai csúcsok első megszámozásának korából – meghódítására indult Varga Csaba és Suhajda Szilárd.

suhajd_varga_belso1

Suhajda Szilárd és Varga Csaba. Fotó: Facebook/hazajaro

Moys Zoltán, a Duna televízió Hazajáró című műsorának szerkesztője vasárnap beszélt a magyar hegymászókkal, akik elmondták, hogy hétfő hajnalban indulnak a csúcstámadásra, kihasználva az “időjárási ablakot”, a megfelelő időjárási körülményeket.

Tájékoztatása szerint miután az időjárás várhatóan kedvezően alakul, a terv szerint hétfőn elérik a 2-es tábort, kedden a 3-as tábort, majd szerdán vagy legkésőbb csütörtökön elérhetik a csúcsot. A hegymászók jó lelki és fizikai állapotban vannak.

Az időjárás miatt kialakult egy nagyobb csoport, amelyben a teherhordók és az oxigénpalack nélkül mászó Suhajda Szilárd és Varga Csaba mellett többek között bolgár, pakisztáni, román és lengyel hegymászók indulnak a friss hóval borított hegy megmászására.

suhajd_varga_belso2

A 3-as magashegyi tábor. Fotó: Facebook/hazajaro

A hegymászók a 2-es táborban akklimatizálódtak, a tábor fölé, 6600 méter magasra jutottak, majd 11-én tértek vissza az alaptáborba. A 7050 méter magasan található 3-as tábort július 15-én érték el, ahol az időjárás – az erős havazás – miatt a tervezett kettő helyett ugyan csak egy éjszakát töltöttek, de ezenkívül eddig minden a terv szerint alakult.

A magyar állampolgárságú nagyváradi építész, Varga Csaba a 8035 méteres Gasherbrum II tavalyi sikeres meghódítása után indult június 20-án a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő Broad Peakre. A csúcs az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg.

A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.