Átrepült egy 8050 méteres hegyet, történelmet írt ez a siklóernyős

Még soha, senki sem siklóernyőzött 8 ezer méter felett, de Antoine Girard-nak köszönhetően ez a hihetetlen rekord is megdőlt. A francia extrém sportoló egy hónapig túrázott egyedül, útközben pedig lazán megmászta a világ egyik legmagasabb hegyét, ami felett (!) át is repült siklóernyőjével.

Antoine-Girard-w-tle-K2-Broad-Peak-i-Gasherbrum-IV-620x368

“Ez az évszázad repülése. Túltesz minden eddig emberi teljesítményen.” – mondta az amerikai “kalandpilóta”, a Pakisztánban élő Brad Sander, aki oxigénnel segítette ki Antoine-t az indulása előtt.

Antoine az úgynevezett vol-biv módszerrel jutott el arra a helyre, ahonnan a legnagyobb távot lehet berepülni a világon.

“A vol-biv a távrepülés és a kempingezés ötvözése, amikor a pilóta a repülés végén, a hegytetőn száll le, a magával vitt sátorban alszik, majd reggel onnan repül tovább a következő célpont felé. A rövidítés a vol bivouac francia kifejezésből ered, ami repülő kempinget jelent.” – magyarázta magazinunknak a magyar siklóernyős nemzeti bajnok, Dr. Honti Adél Márta.

Szóval Antoine három hetet “utazott” így, egyes egyedül, mindenféle külső segítség nélkül. Megszállhatott volna (szó szerint!) egy hunzai hotelben is, de nem tette, helyette a saját sátrában aludt.

Július 21-én Hunzából a Baltoro-gleccser tetejéhez repült, nagy erőfeszítések árán. Itt, 4700 méter magasan két éjszakát töltött el.

Gear-shot-antoine-girard-545x700

Antoine felszerelése, amit magával cipelt az útra

Girard végül július 23-án írt történelmet. Elindult Concordia felé, vagyis a Baltoro és a Godwin-Austen gleccserek keresztezéséhez, amit 8000 méteres hegyek – köztük a híres K2 – vesznek körbe. Már ebben a körzetben is nagyon kevés ember mert repülni eddig, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami ezután jött.

Antoine a Concordiától a világ egyik legmagasabb hegye, a Broad Peak felé vette az irányt, és valamivel a felhők (kb. 6500 méter) alatt volt. Ez az út két és fél óráig tartott.

Broad Peak

Broad Peak

A hegyen Antoine a hátára vette a cuccait, és elkezdett mászni felfelé. Hamarosan lehagyta a felhőket, majd sikeresen meghódította a csúcsot. És még annál is tovább szárnyalt a siklóernyőjével – erre rajta kívül eddig senki sem volt képes.

“Persze mindegyik hegymászó látta és figyelte őt, az egyik tévériporter felhívott, és elújságolta nekem, hogy Antoine ott van felettük, és repül!” – mondta a francia barátja, Brad Sander.

Antoine kb 8100 méter magasságban repült, vagyis 50 méterrel a gigantikus hegy fölött szálldogált. Az 5940 méteres Gondogoro Pass hegyszoroson landolt, 4400 méter körül ért földet.

“Összesen 65 km-t repült a Broad Peak-ig, onnan pedig 50 kilométert a hegyszorosig.” – mondta Brad.

A rekord után Antoine megint felszállt, Franciaországba viszont már repülőgéppel ment.

Antoine-Girard

Ezzel ő lett a magassági siklóernyőzés egyik legnagyobb alakja. Brad szerint felfoghatatlan és inspiráló, amit Girard művelt, ezzel pedig nem lehet nem egyetérteni. Sokan el sem tudták képzelni, hogy meg lehet csinálni ezt, a francia jó magasra tette a lécet, és megváltoztatta a siklóernyőzés történelmét.

Girard végül oxigén nélkül teljesített, de ezt majd megerősíti ő maga, amint leadja az első interjút egy szerencsés külföldi magazinnak Franciaországban.

Forrás: xcmag.com

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.