Klein Dávid és Suhajda Szilárd magyar rekordot döntene az Everesten jövőre

Jövő március végén indul a Magyar Everest Expedíció, az élen Klein Dáviddal és Suhajda Szilárddal, akik első magyarként oxigénpalack nélkül próbálják megmászni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát.

Fotó: lokal.hu

Fotó: lokal.hu

Stefano Favaro, a 2017-es Magyar Everest Expedíció menedzsere a csütörtökön Budapesten tartott kötetlen beszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy a hegymászók célja, hogy a csúcs megmászását tisztán, oxigénpalack nélkül hajtsák végre.

A Csomolungmát eddig mintegy négyezerszer mászták meg, és a csúcsot elért hegymászóknak csupán a 2,6 százaléka, nagyjából 170 ember teljesítette azt oxigénpalack nélkül.

Klein Dávid már többször megpróbálta oxigénpalack nélkül megmászni az Everestet, 2014-ben majdnem el is érte a legmagasabb pontot. A befejezetlen expedíció során az Everest északi oldalán 8700 méterig jutott.

A hegymászók környezettudatos expedíciót szerveznek: odafigyelnek arra, hogy ne hagyjanak szemetet maguk után, valamint rendhagyó módon szél- és napenergiát használnak az alaptáborban. A csúcstámadás várhatóan április közepén kezdődik és nagyjából 20-25 napot vesz igénybe.

Az expedícióra közismert személyiségek is elkísérik a két hegymászót, köztük Száraz Dénes színész és Vastag Csaba énekes. Nekik a helyszínen túrákat szerveznek, és egy dokumentumfilmet is fogatnak az expedícióról.

Fotó: Besenyei Gergely

Fotó: Besenyei Gergely

Felkészülésként a Magas-Tátrába és a Pilisbe is szerveznek túrákat, amelyekhez bárki csatlakozhat. A 14, nyolcezer méter feletti hegycsúcsból a magyarok eddig tizenkettőt másztak meg, nem jutott még fel magyar hegymászó a K2-re és a Sisapangmára, de az Everestre sem oxigénpalack nélkül.

“Nekem nagyon hosszú és komplikált a kapcsolatom a Mount Everesttel: voltak nagyon szép élményeim, voltak felejthető és voltak tragikus pillanataim is ezen a hegyen” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy eddig csak Várkonyi László és ő próbálkoztak ilyen sokszor az Everest palack nélküli megmászásával. Várkonyi László, aki nemcsak a hegymászótársa, hanem a barátja is volt Klein Dávidnak, 2010-ben egy tragikus baleset során életét vesztette a Himalájában.

“Utána nehezen nyitottam másik hegymászótárs felé, és sokáig nem akadt expedíciós partnerem” – hangsúlyozta, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy Suhajda Szilárddal próbálhatja meg ismét a Csomolungma meghódítását.

Suhajda Szilárd emlékeztetett arra, hogy az idei évben Klein Dáviddal arra vállalkoztak, hogy megmásszák a Föld legveszélyesebb és második legmagasabb hegycsúcsának számító 8611 méter magas K2-t oxigénpalack nélkül.

“Ez az expedíció nagyon összekovácsolt minket, és kialakult egy közös tervezés és ez a nagy terv is, hogy megmásszuk a Mount Everestet oxigénpalack nélkül” – hangsúlyozta, hozzátéve hogy az előttük álló néhány hónapban intenzív időszak következik annak érdekében, hogy sikeres legyen a vállalkozásuk.

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.