Klein szűnni nem akaró motivációját csak a SPAR marketingosztálya értheti

Klein Dávid nyolcadszor is feladta az Mount Everest elleni “viharos” küzdelmet – ahogy ő maga nevezte, kicsit talán túlontúl nagyvonalúan – , a 4bakancs.com pedig erre reflektálva szóra bírta a nagyváradi származású francia hegyi vezetőt, Fucskó Lászlót, aki egyben a francia hegymászó elit klub, a GHM tagja és korábbi elnöke. Hol tart ma a magashegyi expedíciózás? Mi ez az egész, ami körülöttünk zajlik?

everest_summit

Mindennapos tömegjelenet a Mount Everest csúcsán

Hogyan értékeled Klein Dávid idei próbálkozását az Everest északi oldalán?

Nem ismerem Dávidot, és emiatt nehezen tudom megérteni a motivációját. Ha Dávid hétszer vagy nyolcszor próbálta az Everestet, és nem jutott fel, ennek valami más oka van, mint maga a mászás nehézsége. Teljesítményét nem tudom értékelni, mert nem ismerem a pontos részleteket, csak ami a sajtóban megjelent. A teljesítmény ráadásul egy nagyon relatív fogalom, valakinek teljesítmény az is, ami másnak szóra sem érdemes.

Az Everestre nem sokan jutottak fel oxigén nélkül, de az oxigén nélküli mászás meg megint kissé deformált fogalom, ugyanúgy mint a serpa nélküli mászás. Ezek jó szlogenek, de mi rejlik mögöttük? (…)

Az oxigén és serpa nélküli mászás csak akkor igazan mérvadó, ha TE vagy az első a hegyen, illetve nem volt kiépítve semmi még (sem fix kötelek, sem sátrak, sem depók) és nincsenek oxigén palackok elhelyezve a táborokban. A mászók 99,99% nem így mászta sem az Everestet, sem a többi nyolcezrest.

Akkor ez a típusú mászás nem is tekinthető igazi teljesítménynek?

Klein Dávidnak biztos az, mert ő magához meg a belföldi nívóhoz méri azt, amit csinál. Ezt sokan így csinálják, senki nem úgy adja el magát, hogy megemlíti mások teljesítményét is, pedig ez lenne igazán mérvadó. (…)

De akkor a nemzetközi expedíciós hegymászásban mi számít igazi teljesítménynek?

Amit számba vesznek manapság, az nagyon messze áll a halandó emberek képzeletétől és egy nyolcezres normál úttól. A technikai mászás a mérvadó és a mászók kitettsége, elkötelezettsége. A gyaloglás meg a jumározás (mászógép) nem igazi mászás. (…) Teljes mértékben és kizárólag a számokkal kifejezhető tényezők fontosak és mérvadóak: minél gyorsabban, minél magasabbra, pontos óra, méter stb. (…) Ma mindenki használja a szinte 100% pontosságú időjárás előrejelzést, elképesztő micsoda számítógépek, mobil eszközök, meg egyéb technológia áll rendelkezésükre az alaptáborban. És ezeket ki cipeli fel oda? Ők?

És akkor hol vannak az igazi mászók?

Jó kérdés. Az letagadhatatlan, hogy a legjobbak ebből akarnak élni és így automatikusan belekerülnek a szisztémába (Steck, Urubko, Bolotov stb.), de emellett van egy csomó mászó, aki minimális szponzor meg mediatizálás nélkül másznak és komolyabb eredményeket produkálnak, mint sok halálra szponzorált mászó. (…)

A teljes interjút elolvashatja a 4bakancs.com oldalon.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.