Tragédia az Everesten: 13 ember már biztosan meghalt egy lavina miatt

Soha ennyi áldozatot nem követelt még lavina a Mount Everesten: nem sokkal a 2-es tábor alatt több mint 13 ember halt meg – írja az Index. Klein Dávid és Török Edina megúszta a balesetet, de csapatuk lelke meggyengült…

04. a a mount

Az MTI információi szerint a nepáli hegyi vezetők ma reggel indultak el, hogy segítség a hegymászókat kötelek rögzítésével. A szerencsétlenül járt serpákat 6400 méter magasságban söpörte el a lavina. Pár hegymászó és egy mentőcsapat három helikopterrel azonnal a segítségükre siettek, de mindhiába: a helyszínre érve már csak a holttestüket sikerült kiemelniük a hó alól.

Az esetet az ABC News is kiemelt hírként kezeli.

Az esetet az ABC News is kiemelt hírként kezeli.

Egy ausztrál szemtanú, Gavin Turner szerint a lavina “a semmiből jött elő, figyelmeztetés nélkül”. Turner megerősítette a feltételezéseket, mely szerint a serpáknak esélyük sem volt, mert éppen a kötelekkel foglalatoskodtak. “Nélkülük ezek az expedíciók nem jöhetnének létre” – mondta az ABC News-nak.

Conrad Anker, a világhírű hegymászó is megszólalt az ügy kapcsán: a National Geographicnek adott interjúja során elmondta, hogy a Khumbu-gleccser, ahol a horrorisztikus tragédia történt, “A legveszélyesebb hely a mászók világában. Naponta több lavina is megindul rajta, és ez mindenkit megrémiszt.” A gleccseren való átkelés olyan veszedelmes, hogy csak este, fejlámpával szoktak rajta elindulni a hegymászók, mert ilyenkor a legszilárdabbak rajta a jégtömbök. 2012-ben Russell Brice expedíció-vezető lefújta az expedíciót, mert túl veszélyesnek ítélte a gleccsert, a serpáit féltette a legjobban – írja a National Geographic.

Egy mászó éppen átmegy egy hídon a Khumbu-gleccser egyik  felett

Egy mászó éppen átmegy egy hídon a Khumbu-gleccser egyik felett. Fotó: National Geographic / Andy Bardon

Kevesen tudják, hogy egy hegymászó átlagosan hét alkalommal megy át Khumbun az akklimatizáció miatt – addig egy serpa 30-40 alkalommal kockáztatja életét. “Ez lényegében egy orosz rulett, nincs hová menekülni. Csak idő kérdése volt” – tette hozzá Anker.

Többek között életét vesztette a serpák főnökének édesapja is – számolt be a szomorú tényről Fiantok Dániel, az Index egyik munkatársa, aki jelenleg is a helyszínen van. A Spar Everest expedíció ennek ellenére folytatódik, Dávidért pénteken kezdhetünk el izgulni, ekkor tér vissza az alaptáborba, de kicsit meggyengülve, ugyanis a vele tartózkodó serpák szíve vérzik: a balesetben rokonaikat, közeli hozzátartozójukat vesztették el örökre. Klein az Index tudósítóinak elmondta, hogy az eset nem lesz hatással a teljesítményére:  a nemzetközi expedíciótól függetlenül fog mozogni, másoktól függetlenül szervezi akklimatizációs túráit.

A legtöbb halálesetet eddig egy hóvihar okozta a hegyen, amely során 8 ember veszett oda, sajnálatos módon ez a “rekord” jelentősen megdőlt ezen a borús, szomorú napon.

Megszólalt egy túlélő

A reuters.com-nak nyilatkozott az egyik túlélő, akit helikopterrel meg tudtak menteni: “Egy kötélen lógtunk, gázt szállítottunk a táborba, amikor hirtelen egy kerregő hangra lettünk figyelmesek” – mondta Ang Kami. “Tudtuk, hogy egy lavina az, de nem tudtunk elfutni előle.

“Egy hatalmas hófelhő zúdult ránk, és azonnal elsodort minket.” – mondta a kórház intenzív osztályán, ahol a lábában kialakult vérrög és az arcán lévő sérülései miatt kezelik. Három serpát még mindig nem találtak meg – nagyon kevés az esélyük a túlélésre.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Forrás: index.hu / National Geographic / Reuters

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.