Jól volt, de mégsem: váratlan tragédia a K2-n

Az idei szezon eddig meglepően sikeresnek bizonyult a pakisztáni K2-n, a hegymászók nagy része feljutott a 8611 méter magas csúcsra. Azonban nemrég jött a tragikus hír: szerda reggel a négyes táborban holtan találták a sátrában fekvő spanyol Miguel Ángel Pérezt.

miguel_angel_perez_belso

Miguel Ángel Pérez

A mesterséges oxigén nélkül, azaz tisztán mászó Miguel Ángel Pérez az első csúcstámadó csapattal érte el a négyes magashegyi tábort, de tovább mászva másnap, július 26-án úgy döntött, a hideg miatt visszafordul 300 méterrel a csúcs előtt.

Miután visszaérkezett a négyes táborba, evett, ivott, és kipihente a fáradalmakat. Másnap úgy döntött, újra megpróbálja elérni a csúcsot,ezúttal azonban vitt magával oxigénpalackot is. Július 28-án el is érte a K2 legmagasabb pontját.

Az ereszkedés közben azonban a kimerültség miatt bivakolnia (a szabadban éjszakáznia) kellett egy veszélyes területen, az ún. Üvegnyaknál, 8300 méter magasságban. Utoljára július 29-én küldött műholdas üzenetet az alaptábornak, miszerint sikeresen megérkezett a négyesbe.

Azonban miután többet nem jeletnkezett be, mászótársai, barátai és négy pakisztáni hegymászó úgy döntött, megkezdi a mentőakciót. Menet közben egy visszatérő sepra megerősítette, hogy Miguel valóban a C4-ben van, és ahogy emlékezett, nem volt semmi gond vele. A mentőcsapat azonban úgy döntött, tovább mászik, és úgy számolt, hogy másnap, szerdán menet közben találkozik a spanyollal.

Reggel azonban jött a hír, hogy kedden este Miguel Ángel Pérez meghalt a sátrában, holott egy nappal korábban, este semmi jele nem látszott annak, hogy ne bírná ki az éjszakát. A K2 volt sorrendben a kilencedik nyolcezrese a 14-ből, korábban megmászta a Gasherbrum II-t, a Nanga Parbatot, a Mount Everestet, a Cso Ojut, a Broad Peaket, a Manaslut, a Lhotcét és a Dhaulagirit.

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.