Illegális a magyar mászás, patthelyzet az Everesten

Szlankó Zoltán két társával a Mount Everest szomszédságában fekvő Lhotséra szeretett volna feljutni, de amellett, hogy a két hegy alaptábora a 16 halálos áldozatot követelő tragédia miatt szinte teljesen kiürült, a nepáli hatóságok illegális mászónak nyilvánították Szlankót, és idén már nem is adnak ki több engedélyt. Visszajönni nem szeretne, de nem is maradhat engedély hiányban.

szlankoillegal

“A kormány helyi képviselői nem engednek bennünket akklimatizációs túrára sem, mert afelett is szemet hunynak, hogy egyáltalán itt vagyunk – írta Szlankó Zoltán a 4bakancs.comnak. – A kettes táborban rengeteg felszerelés van felhalmozva. Elvileg mászhatnánk szombattól, de…”

A magyar hegymászónak és egyik társának, Alex Goldfarbnak nincs csúcsengedélye, ami a lassú adminisztrációnak köszönhető, hiszen a mászók a kínai tiltás miatt menet közben változtatták meg célpontot, a Sishapangmáról (8027 m) a nepáli Lhotséra (8516 m). Az Everesten viszont a hegy történetének legsúlyosabb lavinabalesete történt, ami már kész helyzet elé állította őket.

Szerződésük tehát van, engedélyük viszont nincs. Szlankó szerint három lehetséges forgatókönyv létezik:

1. Folytatják, de ebben az esetben sokat kockáztatnak az illegális mászással, a feszült helyzet pedig gyors megoldásokat szülne, és ez senkinek sem lenne túl előnyös.

2. Levonulnak, azaz engednek az iroda szabotázsának, ebben az esetben elbukják Cleo Weidlich nagy nehezen megszerzett engedélyét, aki ráadásul rengeteg pénzzel szállt bele az expedícióba.

3. Maradnak, de igazából ezt sem lehet, mert illegális.

Patthelyzet, nincs jó megoldás, szerinte a nepáli iroda jól kihasználta őket egymás ellen. Jelenleg már csak 11 ember tartózkodik a Mount Everest és a Lhotse közös alaptáborában, 5200 méteren.

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.