Klein Dávid csúcstámadásra készül

A 8850 méter magas Mount Everest megmászására készülő Klein Dávid már túl van mindhárom akklimatizációs szakaszon. 8100 méterig jutott a hegyen, most pedig a 4200 méter magasan fekvő Tingriben várja “az időjárási ablakot”, hogy megindítsa az ötnapos csúcstámadást. A SPAR Expedíció saját honlapján készített interjút a nyolcadszor próbálkozó magyar hegymászóval.

klein_david_csucstamadas

Most milyen az időjárás a hegyen, és mi jellemzi azt az „időjárási ablakot”, amire vársz, hogy elindulhass a csúcsra?

Klein Dávid: Itt Tingriben nagyon szép idő van, napos és meleg, de a hegyen erős szél fúj. Elsősorban azt kell megvárni, hogy a szél alábbhagyjon néhány napra, és legalább 30-40 km/h-ra csökkenjen az ereje. A meteorológiai előrejelzések szerint azonban erre legalább egy hetet kell várni, és pontos dátumunk még nincs.

És mi történik, ha megnyílik az ablak?

Klein Dávid: Amikor megtudjuk, melyik nap lesz a legmegfelelőbb a csúcstámadásra, vissza kell számolnunk öt napot, amikor is visszamegyünk Tingriből az alaptáborba. Ott még lesz egy napunk pakolászásra, majd elindulok felfelé, és négy nap alatt feljutok a hármas táborba, vagyis minden nap egy táborral feljebb jutok. A hármas táborba érkezve délután vagy koraeste elkezdek öltözködni, és este 9 körül elindulok a csúcs felé. Az oxigénes csapatok általában 11-12 körül indulnak, de mivel én palack nélkül megyek, nyilván lassabban haladok. Az éjszakát végigmászom, és optimális esetben reggel 9-10-kor, de legkésőbb délben feljutok a csúcsra.

Ilyen hosszú idő alatt, amíg Tingriben vagy, a tested nem felejti el az akklimatizációt?

Klein Dávid: Ennyi idő alatt nem, hiszen az akklimatizáció egyik kulcsa, hogy a test vörösvérsejteket termel a hatékonyabb oxigénszállítás érdekében, márpedig a vörösvérsejtek ennél hosszabb életűek.

A teljes interjút elolvashatjátok a SPAR Expedíció honlapján.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.