A magyar hegymászó már túlélt egy lavinát, de újra indul a Himalájába

Szlankó Zoltán szolnoki hegymászó április 17-én indul a Shisha Pangma 8027 méter magas főcsúcsára. Vállalkozása hazai viszonylatban egyedülálló: a főcsúcson még nem járt magyar mászó, ő pedig egy olyan úton próbálkozik majd, amelyen magyarok még nem jártak. Saját szervezésben, egy nemzetközi csapat tagjaként, alpesi stílusban, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül vág neki az expedíciónak.

Szlankó Zoltán nem először próbálkozik a 8027 méter magas csúccsal, mely egyébként a legalacsonyabb (de nem a legkönnyebb) a himalájai nyolcezresek sorában. Utoljára 2011-ben járt hegyen, akkor a 6600 méteren felállított második táborig jutott, de társaival a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulniuk, és feladniuk a csúcstámadást – írja a 4bakancs.com.

A szezon beindult rendesen:

Útnak indult Török Zsolt Annapurna-expedíciója

A mindig nekivágó Klein Dávid nyolcadszor vág neki

Szlankó Zoltán

Szlankó Zoltán

A magyar hegymászó társa ezúttal az amerikai Cleo Weidlich lesz, akivel a Shisha Pangma alaptáborában ismerkedett össze. Az eredeti tervek szerint ketten vágtak volna neki a nyolcezres csúcsnak, ám egy új szabályozás miatt a kínai hatóság nem engedélyezi a két fős expedíciókat. A csapat ezért kibővült, és a főcsúcsra indulók közé bekerült harmadikként egy argentin hegyivezető is.

Szlankó Zoltán tavaly ugyancsak a Himalájában vezetett expedíciót, amely a 6856 méter magas Ama Dablam csúcsára igyekezett. 5200 méteren azonban lavina vitte el őket. Ő szerencsére ki tudta ásni magát, és a többiek segítségére tudott sietni, így sikerült kimentenie két társát, Demény Gábort és Horváth Csabát, a hóvihar miatt azonban két napig vártak a helikopteres mentésre.

Magyar hegymászók először 1987-ben jártak a Sisha Pangmán, akkor két hullámban Nagy Sándor, Ozsváth Attila, majd pár nappal később Balaton Zoltán, Csíkos József, Várkonyi László és Vörös László is feljutottak, de csak a 8013 méter magas központi csúcsra, ahonnan egy veszélyes gerinc vezet át a 8027 méter magas főcsúcsra. Tavaly szeptember végén Lesták Erzsébet ugyancsak a mellékcsúcsra jutott fel, első magyar nőként.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.