Útnak indult Török Zsolt Annapurna-expedíciója

Pénteken indult útnak a Török Zsolt vezette román expedíció, hogy oxigénpalack és serpák nélkül  jusson fel az Annapurna 8091 méter magas csúcsára, amely az egyik legnehezebb és legveszélyesebbnek tartott nyolcezres a Himalájában. A jelenlegi, mintegy két hónapos vállalkozás egy öt évre tervezett sorozat kezdete, és része a „Román expedíciók a Top 5-ön” projektnek.

TorokZsolt2

Török Zsolt

Az aradi Török Zsolt új csapattal vág neki ennek az expedíciónak. Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó, Cătălin Neacşu, bukaresti hegymászó és George Porancia, meteorológus, hegymászóval indul útnak az április-május hónapra tervezett expedíciónak.

Az Annapurna nehézsége mellett kiemelt jelentőséggel is bír, hiszen egy francia expedíció 1950-ben elsőként hódította meg a himalájai nyolcezresek megmászásának történetében. A román hegymászók a klasszikus útvonalon fognak haladni, amin 2012-ben az Erőss Zsolt vezette Magyarok a világ nyolcezresein csapata is haladt, ez az úgynevezett német útvonal, amelyen kisebb a lavina-veszély mint a másik, francia útvonalon.

Barabás László, az expedíció magyarországi képviselője elmondta, hogy az expedíciós csapat március 28-án indult útnak Katmanduba, ahol három napot töltenek, bevásárlást és egyéb formaságokat intéznek. Innen indulnak tovább Pokharába, majd pedig az alaptáborba, ahol megkezdődik az akklimatizálódás, a tábor kiépítése, ami egy nagyjából három hetes feladat. Az időjárás változása döntő mértékben befolyásolja a csúcstámadás időpontját, a modern meteorológiai előrejelzések pedig csak hét napra előre tudnak megbízható adatokkal szolgálni.

Öt évig biztosan van mit tervezni a román expedíciónak

Öt évig biztosan van mit tervezni a román expedíciónak

Török Zsolt úgy véli, egy hegymászó mindig terveket készít, célokat tűz maga elé. A tavalyi sikeres Nanga Parbat-mászás után is folyamatos ambíciói vannak, projekteket tervez az elkövetkezendő évekre. Ő maga az elkövetkezendő öt szezonra a Himalája öt legnehezebb és legveszélyesebb nyolcezresét tűzte ki célul. Emellett Kollár Lajos meghívására tervben van egy magyar hegymászókkal közös expedíció is az idei őszi szezonban.

Most azonban legfontosabb céljuk a hegymászó társaival az annapurnai expedíció sikeres teljesítése. Ennek erkölcsi mondanivalója éppúgy kiemelkedő: Török Zsolt jelenlegi és minden korábbi csapatával is folyamatosan a hegymászásról alkotott korrekt, helyes kép kialakításán dolgozik, célja megteremteni azt a hegymászókultúrát, ami Nyugat-Európában már évtizedek óta jelen van.

Emellett jelenlegi expedíciójával üzenni is szeretne: azzal, hogy egy 58 éves, kiváló fizikai állapotú hegymászót választott társának George Porancia személyében, példát szeretne mutatni. De egyben kritikát is megfogalmaz a jelen társadalmakkal szemben, akik perifériára sodorják az időseket, a munkában és más területen is teljesen kiszorítják őket. Ezzel a nehéz érvényesüléssel párhuzamot vonva egy fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány zászlóját is magukkal viszik az expedícióra, felhívva a figyelmet a diszkriminálásuk és kirekesztésük ellen.

Forrás: 4bakancs.com

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.