Voksolj az év legmerészebb kalandoraira életed egyik legnehezebb szavazásán!

Ismerd meg azokat a lenyűgöző személyiségeket, akik hajmeresztő tetteikkel bearanyozták a napjainkat. Tudd meg, milyen álmokat valósítottak meg idén, aztán  szavazz a Neked legszimpatikusabb sportolóra – vagy arra a mutatványra, ami szerinted a legextrémebb! Szavazni itt lehet, amire minden nap van lehetőséged, egészen 2015. január 31-ig. Ez után derül majd ki, hogy a National Geographic, illetve Ti, a közönség kit tartott a 2015-ös év legmerészebb kalandorának! De ne szaladjunk ennyire előre; először ismerkedjünk meg a jelöltekkel!

kayak-aggressive-ocean_85269_600x450

Aleksander Doba legyőzte az óceánt

1. Aleksander Doba

Az első jelölt az extrem.hu olvasói számára már párszor bemutatott Aleksander Doba, a lengyel kajakos, aki 67 évesen 12.418 kilométert (huhh, ezt még leírni is nehéz volt) tett meg kajakkal. Ezzel egymaga átszelte az Atlanti-óceán északi részét, pedig az áramlatok közel hat hétig sodorták tehetetlenül a nyílt vízen. A viharok, illetve felszereléseinek elhasználódása két hónappal és kétezer kilométerrel hosszabbították meg az útját, ami még a kitérő nélkül is megdöntötte volna a leghosszabb szóló kajakozás világrekordját. Ha ezek után azt gondolod, hogy rá szavazol, megértünk, de előbb inkább tekerj egy picivel lejjebb, hogy Te is megérts minket!

rockies-paraglide-snow_85480_600x450

Will Gadd és Gavin McClurg életveszélyes terepen…

2. Will Gadd és Gavin McClurg

A második helyen egy elképesztő páros áll: két siklóernyősről van szó, akik újradefiniálták a siklóernyőzés szabványait. Olyan sebességgel száguldottak, hogy a helikopter alig bírta követni őket 643 kilométeres útjuk során, Észak-Amerika legzordabb vadonja felett. Ők eltöltötték el a levegőben a legtöbb időt – ehhez minden szabályt át kellett hágniuk: “Nem szabadna átrepülni olyan terepen, ahol nincs leszállóhely, de nekünk ezt folyton meg kellett tennünk: volt nap, hogy 80 kilométeren belül nem tudtunk leszállni sehova sem.”mondta McClurg korábban.

swimming-pugh

Lewis Pugh a jeges vízben.

3. Lewis Pugh

Az úttörő extrém úszó – aki egyben környezetvédő is egyben –, Lewis Pugh lett az első a bolygónkon, aki a világ összes óceánjában tartott már hosszútávú, életveszélyes úszásokat. Olyan extrém helyszíneken úszott mindenféle védőfelszerelés nélkül, ahol jegesmedvék, leopárdfókák leselkedtek rá, de megvolt az esélye annak is, hogy a fagyhalál végez vele. Mindezt egyetlen cél érdekében teszi: hogy felhívja a világ figyelmét környezetünk, de főképp az óceánjaink borzasztóan rossz  állapotára, mielőtt még túl késő lenne. Mi mondtuk, hogy nehéz lesz eldönteni, hogy kire szavazunk.

trek-weather-storm_85284_600x450

4. Ueli Steck

A villámgyors alpinista Ueli a Himalája egyik legnehezebb és legveszélyesebbnek tartott nyolcezresének, az Annapurnának oxigén nélkül, szólóban állt neki egy eddig nem ismert, teljesen új útvonalon. A rögös utat 28 óra alatt teljesítette, de sajnos nem tudott mindent megörökíteni: kameráját egy kisebb lavina kezéből kiverte, de ő legalább – szerencséjére – életben maradt.

lonnie-kayak-rapid_85250_600x450

5. Erik Weihenmayer és Lonnie Bedwell

A két vak kajakos felfedező közül egyikőjük, Weihenmayer egyszer már világhírűvé vált – ő volt az első ember, aki megmászta a Mount Everestet. Társával, Lonnie Bedwell-el ezúttal egy újabb címre pályáznak. Colorado folyóján 21 napon keresztül kajakoztak, 445 kilométert tettek meg. Vakon. Az út során vízálló fülhallgatókon keresztül segítették őket, de volt, hogy mindketten felborultak, ám úszniuk egyszer sem kellett.

Fotó: Andy Bardon

Kit DesLauriers az élen. Fotó: Andy Bardon

6. Kit DesLauriers

A hölgy, aki az extrém síelést és hegymászást vegyíti az extrém tudománnyal, jogosan került be a tíz jelölt közé. Ő és tudós csapata a légi fotogrammetria új rendszerét dokumentálta, ami a gleccsereket méri. Mindezt olyan helyszínen, ahol ha valami balul sül el, nincs senki, aki a bajba jutott csapat segítségére siessen. Segítségével most már sokkal pontosabb térképek készíthetők, alacsonyabb költségekkel. Részben DesLauriers-nek köszönhető, hogy most már akár egy centiméteres változást is észlelni tudnak a gleccserek összetételében. Ha már centiméterekről volt szó: expedíciójuk során a hasukig ért a hó, ezért minden lépésük kínszenvedés volt, felettük pedig ingatag sziklák veszélyeztették testi épségüket.

matt-dive-dam-underwater_85251_600x450

Stoecker a Elwha Dam nevű híres, lerombolt gátat vizsgálja

7. Matt Stoecker, Travis Rummel és Ben Knight

A három filmkészítő a mesterséges gátak lebontásának témakörére hívták fel a világ figyelmét. Kutatómunkájuk során dokumentálták, hogy a folyók hogyan nyerik vissza természetes életüket és áramlásukat egy-egy gát lerombolása után. DamNation című filmjük kötelező néznivalóvá vált minden ember számára, víz alatti felvételeik különösen gyönyörűek.

wasfia-portrait-everest-tired_85319_600x450

8. Wasfia Nazreen

A National Geographic “Oscar-díjára” Wasfia Nazreen, az emberjogi aktivista is esélyes. Ő az első bangladesi, aki megmászta a hét kontinens hét legmagasabb hegycsúcsát, amelyeken minden egyes alkalommal hullahoppozik is egyet. Merész tevékenységével és az Ösel Foundation névre hallgató Alapítványával a társadalom peremére szorult nőket és lányokat biztatja arra, hogy kimozduljanak.

Liz-Clark-action

9. Liz Clark

A szörfös felfedező, Liz Clark legutóbbi kilenc évét vitorlázással töltötte, mely során 25.000 tengeri mérföldet tett meg azért, hogy megtalálja az ismeretlen akadályokat, amik olyan hullámokat formálnak, melyeken szörfözni lehet. Sajnos a hajójának karbantartása és javítása idejének nagy részét elveszi – megszokta már, hogy hatalmas viharok közepette egyedül van az óceán kellős közepén. Volt már olyan, hogy három napig semmit nem evett,  és nem is aludt. Útjaira csak a macskáját szokta magával vinni. Gyermekkori álma, hogy körbehajózza a Földet.

Tommy-Caldwell-action

10. Tommy Caldwell

A lista végére került – hogy teljes legyen a kör – az a Tommy Caldwell, akivel szerkesztőségünk is készített már korábban interjút. A sztár új megvilágításba helyezte az alpinizmust, amikor megmászta a sziklamászókat 1940 óta inspiráló Fitz Roy massif-ot, melynek olyan éles részei vannak, melyek elvágják a legvastagabb köteleket is. Ha ő nyerné meg a versenyt, azzal nem csak 2014-ben véghez vitt mászásai lennének megkoronázva, hanem az elmúlt 15 év legnehezebb mászásai is, amik mind az ő nevéhez köthetők.

SZAVAZÁSRA FEL!

Forrás: National Geographic

 

 

Comments

comments

5 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.