Magányos és torzonborz nyugdíjasokat jeleznek az óceánfigyelő kémműholdak

Láttunk már olyat, hogy valaki egy hosszú és viszontagságos utazásra alkalmas kajakkal vágott neki az Atlanti-óceánnak, de viszonylag ritkán szoktak nyugdíjaskorú nagypapák hasonló kalandra vállalkozni. Pedig jelenleg épp valami ilyesmi történik két óceánon is:  egy lengyel és egy orosz veterán kitartóan evez a legközelebbi kontinens felé…

Aleksander Doba

Aleksander Doba

A cikk megjelenésekor két nyugdíjas sportoló, a 67 éves lengyel Aleksander Doba és a 62 éves orosz Fedor Konyjukov éppen egy óceán közepén evez valahol a saját kajakjában, megcélozva az előtte, jóval a látóhatáron túl elterülő szárazföldet: a lengyel Amerikába lapátol az Atlanti-óceánon, fiatalabb orosz kollégája pedig Ausztráliába igyekszik eljutni a Csendes-óceánon át.

Mindketten egyedül vágtak neki a több ezer kilométeres távnak, a Portugáliából induló “Olek” Doba pedig február végén, 6500 kilométernyi evezés, 142 nap magány után nagy nehezen kikötött Bermudán. Eredetileg nem akart a szigetre menni, de miután a szél és az áramlatok közel hat hétig sodorták tehetetlenül a nyílt vízen, nem volt más választása.

olekdoba

Az öreg halász Olek és a tenger

Ugyanis menet közben a viharban eltört a kormánya, tönkrement a kommunikációs rendszere, a mentési segítséget pedig nem akarta igénybe venni, mert akkor már nem önerőből jutna el a céljáig. Bermuda szigetéig mindenestre valahogy kievickélt, megjavíttatta a sérült hajórészeket, múlt vasárnap folytatta útját onnan, ahonnan eltért Bermuda felé. A végcél Florida.

És sorstársa, Fedor Konyjukov

És sorstársa, Fedor Konyjukov

Öt évvel fiatalabb orosz alteregója, a kalandor világjáró Fedor Konyjukov Chiléből indult el tavaly decemberben, és azóta nem lépett szárazföldre, bár látni azért kétszer is látott szigeteket. Célja a Csendes-óceán déli részén át az ausztráliai Brisbane elérése, de ő sem szeretne semmilyen külső segítséget igénybe venni.

Eddig már majdnem tízezer kilométer van mögötte az óceánon, az út tervezett végéig pedig még több mint ötezret kell megtennie. A vállalkozást időhöz is kötötte, az egész utat maximum fél év alatt szeretné megtenni.

Nincs a világnak olyan része, ahol a javíthatatlan kalandor Konyjukov ne fordult volna már meg

Nincs a világnak olyan része, ahol a javíthatatlan kalandor Konyjukov ne fordult volna már meg

Comments

comments

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.