Újabb veszélyes himalájai csúcsra indul Török Zsolt

Miután tavaly a hírhedt Nanga Parbat csúcsára sikerült felmásznia, idén újabb nyolcezres hegyet vesz célba a Himalájában az aradi Török Zsolt. Az általa vezetett romániai expedíció a Föld tizedik legmagasabb csúcsa, a 8091 méter magas Annapurna meghódítására indul a hét végén.

Török Zsolt és csapata pénteken indul Bukarestből Nepálba, ahol helikopterrel érik el a 4200 méteres magasságban levő alaptábort. Három hét akklimatizálódás után várják az alkalmas időt a csúcstámadásra, amelyre várhatóan májusban kerül sor. A négyfős expedíció 50 ezer eurós költségvetéssel vág neki az útnak.

“Van a világon egy réteg, mondhatni egy klikk, amely állandóan jár a Himalájába, minden évben rendszeresen ott van – mondta Török a maszol.ro-nak adott interjújában. – A klikk tagjai egy-egy szezonban akár többször is próbálkoznak más-más csúccsal, profi hegymászók, sok pénzzel. Bizonyos fajta tréningjük, tapasztalatuk van.”

A 8091 méter magas Annapurna

A 8091 méter magas Annapurna

“Egészen más dolog egy kis országból indulni úgy, hogy nehezen szeded össze a pénzt, hiszen mindenkinek megvannak a családi problémái. A miénket hátrányos helyzetnek látom, és szerintem sokkal nagyobb az értéke annak, ha egy hazai csapat önerőből megy ki és próbálkozik a csúcs megmászásával, mint ha valaki hozzácsapódik egy nemzetközi expedícióhoz.”

A nagyon lavinás, és a hegyen gyors mozgást igénylő Annapurnát egyébként a K2, a Kancsendzönga, a Nanga Parbat és a Dhaulagiri mellett a világ legveszélyesebb csúcsai közé szokták sorolni az ott életüket vesztett alpinisták száma alapján. A statisztikában a tavalyi balesetek (többek között Erőss Zsolt és Kiss Péter halála) után a Kancsendzönga lépett az élre.

Az Annapurna-expedíció vezetője elmondta, az expedícióval a romániai hegymászás kultúráját próbálják felépíteni, de emellett az idősek kirekesztése ellen is állást kívánnak foglalni, és a fogyatékossággal élők integrálásának a szükségességére is rá szeretnék irányítani a figyelmet.

Magashegyi tábor, reggeli és kilátás a Nangán (forrás: torok.ro)

Magashegyi tábor, reggeli és kilátás a Nangán (forrás: torok.ro)

A 40 éves Török természetesnek tartotta, hogy román színekben vág neki az expedíciónak. Hozzáfűzte, felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is. Azon valószínűleg mind a magyar és a román zászló alatt másznak majd.

Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt vezette romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot Pakisztánban. Akkor óriási szerencséjükre a nehezebb Rupal-falon mentek fel, a hegy másik, Diamir-völgy felőli oldalán ugyanis a terroristák kilenc hegymászót gyilkoltak meg.

Magyar expedíció egyszer járt az Annapurnán, a Magyarok a világ nyolcezresein csapata 2012-ben vezetett expedíciót a hegyre, ahol Erőss Zsolt 7800 méterig jutott, Horváth Tibor azonban ereszkedés közben lavina áldozata lett és életét vesztette.

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.