Most érdemes rápörögni Kilian Jornet facebook-jára

Kilian Jornet nem viccből készítette el rajongói facebook-os oldalát. A világ legjobb trail futója (aki előszeretettel síel a világ legmagasabb hegyein is) júniusban kezdte el azt a sorozatot, amelyben hetente oszt meg követőivel ügyes tippeket és trükköket, amit érdekesnek talál. Erősen ajánlott minden héten legalább egyszer lecsekkolni az oldalát!

kiliannat

A huszonhét éves Kilian június ötödikén a hosszútávfutás témában kezdte meg a tanácsadást. Fordítunk.

– A legfontosabb dolog, hogy az ember folyamatosan, minden nap lejárjon futni. Ez számít igazán, nem pedig az, hogy valaki hány órát futott a héten összesen.

– Legyen egy héten egy hosszú edzésnapod, hogy hozzászoktasd a szervezeted a hosszú távú energiafelhasználásra.  Síelhetsz, futhatsz, bringázhatsz, bármi megfelel.

– Egy hosszú verseny előtt fuss nagy távokat legalább kb ötször, 5-10 órát (szerintünk ez azért túlzás – a szerk.). Az utolsó hosszú távú edzésed két héttel a verseny előtt legyen, utána muszáj pihenni, és rövidebb távokat futni.

– Pihenj! Nem kell gyorsnak lenned a nagy távoknál, sokkal fontosabb, hogy legyél friss és kipihent, ezért két verseny között beiktathatsz egy hosszabb pihenőt is.

– A hosszas távoknál próbálj meg olyan körülmények között futni, amilyen a versenyeken is szokott lenni. Kevés vízzel és táplálékkal, felszereléssel, forróságban, hidegben, nagy tengerszint feletti magasságokban…

– Ne fuss, ha sérüléssel küszködsz, vagy ha fáj valamid. Ezzel csak még nagyobb sérülést okozhatsz magadnak.

– Gyakorolj be bizonyos technikákat. Sétálj hegynek felfelé gyorsan, lefelé pedig ugyanígy, de könnyedén (néha felszerelés segítségével gyorsabban lehet lefele gyalogolni, mint futni).

Kilian-Jornet_MDalmasso-620x413

– Ami a legfontosabb: élvezd a futás minden pillanatát! A motiváció és az elszántság a legnagyobb erősség!

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.