Rekordidő alatt győzték le Európa legnehezebb 180 km-es távját

François D’Haene ultrafutó június 3-án, reggel négykor kezdett neki élete legnagyobb kihívásának. A korzikai GR20-as útvonalat két hét alatt szokták teljesíteni átlagemberek, de neki 32 óra alatt kellett végigmennie rajta, Európa legnehezebb 180 kilométeres teljesítménytúráján.

Fotó: Dominique Granger

Fotó: Dominique Granger

A GR20 (Grande Randonnée) egy rövidítés, franciául “hosszú túrát” jelent, ami keresztülszeli egész Korzikát, a magas hegyekkel teletűzdelt szigetet. A csaknem 200 kilométeres és 13,000 méteres szintkülönbséggel rendelkező távot a legendás Kilian Jornet teljesítette a leggyorsabban 2009-ben, 32 óra és 54 perc alatt.

Ezt az időt azóta sokan próbálták megdönteni, de ez – a zord időjárás és a sziklás, hegyes útvonal – miatt csak egy embernek sikerült, a korzikai Guillaume Perrettinek. Ő 54 percet tudott lefaragni Kilian idejéből, így D’Haene-nek ezt kellett túlszárnyalnia valahogy.

Viszonyításképp: a GR20-at a turisták és a természetjárók két hét alatt teljesítik – ha nem adják fel középtávon. A félelmetes táv 17 szakaszból áll, az egyik nehezebb a másiknál. A futás talán az esti órákban a legnehezebb, mert ilyenkor nagyon könnyű eltévedni.

D’Haene szeme elé két órás futás után havas, sziklás táj tárult, ráadásul az eső is folyamatosan esett, ezért minden egyes lépés csúszós volt.

Elég lett volna csak egyetlen útjelet eltéveszteni, és François már el is baltázta volna a rekordkísérletet.

A felkészülés

A francia extrém sportolónak három színtéren is tökélyre kellett fejlesztenie magát: lelkileg, fizikailag, és logisztikai szempontokból. Volt pár segítője az úton, páran futottak vele egy-egy szakaszon, de mégis rajta múlt minden. Ez nem csak egy sima, szervezett ultramaraton volt, hanem egy igazi teljesítménytúra.

Fotó: Dominique Granger

El tudod képzelni, milyen lehet itt FUTNI?!?! (Fotó: Dominique Granger)

D’Haene mentálisan volt talán a legerősebb. Az időjárás nem kedvezett neki, az indulás előtt bármelyik pillanatban lemondhatták volna a rekordkísérletet, ami végül nem történt meg, de a mutatvány így is három napot késett. Eezeknek ellenére a francia ultrafutó nyugodt maradt, és kitisztult.

Fel lehet készülni az ultrafutás legtöbb nehézségére (hegyi levegő, mély gödrök, magas emelkedők és lejtők, de egy dologra mégsem: az álmatlanságra. D’Haen-nek ezért nem csak a hegyekkel, hanem önmagával is meg kellett küzdenie.

A francia sportembernek volt pár segítője, akik diktálták neki az iramot, mert a hasonló túrákon tudni kell azt is, hogy mikor kell egy kicsit lassítani, és mikor lehet beleadni mindent. Ezeket összeegyeztetni nagyon nehéz, amikor az embernek sietnie kell.

A túra június 3-án kezdődött, és június 4-én ért véget, amikor D’Haene nagy mosollyal az arcán elérte a GR20 végét. Az új rekord

31 óra, 6 perc lett.

Ezt az időt egy ideig biztosan nem felejti el senki.

Forrás: RedBull.com

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.