Magyar rekord az Everesten: Klein Dávid megint feladta

Klein Dávid úgy döntött, hogy az első, sikertelen csúcstámadás után idén már nem próbálkozik újra a 8850 méteres Mount Everest megmászásával, és levonul az alaptáborból. A SPAR Everest Expedíció ezzel véget ért, a magyar hegymászó pedig nyolcadszor sem tudott feljutni oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb hegycsúcsára.

klein_feladta

Klein Dávid: nyolcból semmi

„Egy fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után egy rendkívül hosszú várakozásra kényszerültünk az erős szél miatt – írta Klein Dávid az expedíció honalpjára, majd a visszafordulás okainak ecsetelésébe fogott. – A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltunk. Ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba.” (bevalljuk, ez utóbbit nem értjük, végtére is nyolcadszorra van az Everesten, ennyi idő alatt csak kialakul egy becslési képesség)

“Az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időket gyakran a palackos mászások alapján becsültük meg. Végül kb. 8600 és 8700 méter között mind az alaptábor-vezetőm, mind mászótársam a visszafordulást tanácsolta. Végül ebből a magasságból, a Második Lépcső felett kezdtük meg a visszavonulást és saját erőnkből, még aznap elértük az Északi-nyerget.”

“Tudtommal oxigénpalack nélküli sikeres csúcsmászás idén nem történt. (A második legjobb palack nélküli eredmény, amiről hallottunk 8450 méter.) Én egyéni legjobb eredményemet értem el idén. A magyar expedíciózás történetében, ha visszafele lapozunk, utoljára 2002-ben – 12 éve – járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista.”

“Sajnos a SPAR Everest Expedíció nem érte el a célját, a csúcs elérése nem sikerült. Értékelésem szerint a feladat nem lehetetlen, de számos objektív és szubjektív körülmény tökéletes együttállása szükséges hozzá, és a legkisebb apró részlet hiánya is elegendő a kudarchoz.”

Comments

comments

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.