Kleinék megdöntenék Erőssék rekordját a Föld legveszélyesebb hegycsúcsán

Klein Dávid és Suhajda Szilárd kedden indult el Budapestről, hogy oxigénpalack nélkül meghódítsák a világ legveszélyesebb hegycsúcsát, a 8611 méter magasan fekvő K2-t. Ezt eddig egyetlen magyarnak sem sikerült megtennie, a legtovább Erőss Zsolt és csapata jutott, de ez a rekord augusztus elején megdőlhet.

extremlife-k2-maszas

Hegymászók a K2-n

A Johnnie Walker K2 Expedíció során a két vándor remélhetőleg együtt viszi majd fel a magyar zászlót Földünk második legmagasabb hegycsúcsára. A bátor páros jövő hét hétfőn először az alaptábort célozzák meg, a becslések szerint június 27-ig meg kell érkezniük.

“Ez a séta az akklimatizáció részét is képezi, mert 3000 méterről 5000 méter fölé, az alaptábor szintjére jutunk. Ezután kezdődik maga a mászás: magaslati táborhelyeket fogunk kialakítani és bízunk benne, hogy el fogunk férni, mert elég sokan mennek idén a K2-re” – részletezte az MTI-nek Suhajda Szilárd, hozzátéve, hogy az útvonal sajátosságai miatt komoly logisztikai kérdés lesz, hogy mennyire tudnak majd együttműködni a többi mászóval.

klein-suhajda
Az akklimatizáció egész júliusban tart majd, eközben lesz néhány hét, amikor egyre magasabbra mennek, majd mindig visszatérnek az alaptábor szintjére regenerálódni. “Ez a magasság egy regenerációs küszöböt jelent, hiszen 5000 méter felett nem nagyon tudunk pihenni” – tette hozzá.

A hegymászók ideális esetben július végén tervezik a csúcstámadást.

Szilárd járt már korábban a hegyen, ezért az ő tapasztalatai mérvadóak lesznek az első párezer méteren. A mászó tavaly Varga Csabával már nagyon közel járt a csúcshoz, de a csúcsra nem jutottak el, mert egy lavina elsodorta majdnem az összes felszerelésüket.

Az expedíciónak sporttörténeti jelentősége van. A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania, főleg nem oxigénpalackok nélkül.

A K2-t először 1954-ben mászták meg. A himalájai csúcsokkal ellentétben ez a hegy leginkább a nyári időszakban mászható, ezért indultak most Kleinék.

eross3

Erőss Zsolt (RIP)

2005-ben Kollár Lajos vezetésével Erőss Zsolt és csapata kísérelte meg elérni a K2 csúcsát, azonban az időjárási viszonyok miatt 8350 méterről kénytelenek voltak visszafordulni, de ezzel még mindig ők tartják a magyar rekordot.

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.