Klein nyolcadszorra is visszafordult

Nem sikerült Klein Dávid első idei csúcstámadása a Mount Everesten. Magyar idő szerint szombat hajnalban a hegymászó 8600 méterről, órákkal és kilométerekkel a cél előtt visszafordult, és visszatért az előretolt alaptáborba.

klein_david_csucstamadas

Klein Dávid azért megpróbálta

A SPAR Everest Expedíció tájékoztatása szerint a magyar hegymászó azért döntött a visszafordulás mellett, mert kifutott az időből, vagyis ha folytatta volna a mászást, nem biztos, hogy lett volna ereje utána visszatérni.

Klein Dávid, aki oxigénpalack nélkül akar feljutni a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsára, és mászótársa, Ang Mingma serpa több mint 10 órás mászást követően, helyi idő szerint reggel 7-8 óra között fordultak vissza, 250 méter szinttel a csúcs alatt, ami még kilométereket és órákat jelent a hegyen.

Azért döntöttek így, hogy épségben, kockázatok vállalása nélkül le tudjanak jönni a hegyről – ismerteti az expedíció honlapja, amely szerint a mászók “a halálzónában nem tudták tartani a szükséges tempót, az utolsó néhány száz méter rendkívül nehéznek bizonyult az erősödő szélben, a mínusz 20 fokban és a ritka légkörben oxigénpalack nélkül”.

Céljuk most az, hogy biztonságosan visszaereszkedjenek a 6400 méteren fekvő előretolt alaptáborig, majd lejjebb. Klein Dávid korábban elmondta, hogy ha elsőre nem sikerül felérnie, még egyszer fog próbálkozni, amennyiben fizikai állapota és a időjárási viszonyok is engedik.

Az ehhez szükséges stratégiát, logisztikai hátteret kiépítette, és – a jelenlegi meteorológiai prognózisok szerint – június elején ismét nyílik egy úgynevezett időjárási ablak, ami lehetővé tesz egy esetleges újabb csúcstámadást.

Comments

comments

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.