Sikeres magyar csúcstámadás a Broad Peaken!

Varga Csaba nagyváradi és Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászó szerdán feljutott a Föld 12. legmagasabb hegycsúcsára, a kínai-pakisztáni határon álló, 8051 méteres Broad Peak tetejére. Mindketten sikeresen lejutottak, már az alaptáborban vannak.

varga_csba_broad_peak_siker_belso

A Magyar Karakorum Expedíció hegymászói szerdán jutottak fel a kínai-pakisztáni határon lévő Broad Peak – eredeti nevén K3 – csúcsára, és Varga Csaba csütörtökön már az alaptáborból jelentkezett telefonon, és elmondta, hogy minden a terv szerint alakult.

Hétfő hajnalban indultak a 4950 méteren fekvő alaptáborból, majd elérték a 6400 méteren lévő 2-es tábort, utána pedig kedden a 3-as tábort 7050 méteren, ahonnan éjszaka indultak tovább. A friss hó miatt igen nehéz körülmények között, ráadásul rendkívüli kimerültségben végül helyi – azaz pakisztáni – idő szerint szerda kora délután érték el a csúcsot.

“A csúcson tanyáztunk egy órát, jó idő volt, nem fújt a szél. Fantasztikus volt a kilátás, mindent lehetett látni a Karakorumban, Indiába is átláttunk. Úgy éreztem magam, mintha egy hegyi királyság trónján ülnék” – fogalmazott a hegymászó a Hazajárónak adott telefoninterjúban.

Lefelé a 4-es táborban, 7400 méteren éjszakáztak, és csütörtök hajnalban indultak el az alaptáborba, ahová helyi idő szerint este 7 óra körül érkeztek meg. Varga Csaba megköszönte mindazoknak, akik aggódtak és imádkoztak értük “Ez nagyon sokat számított” – mondta az interjúban.

A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot, amely az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg.

A Duna Televízió Hazajáró című műsorának interjúja Varga Csabával:

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.