Íme a világ 7 legextrémebb teljesítménytúrája!

Többször lefutottad már a maratont? Sikerült célba érned a Spartan Race akadályfutáson? Azt hiszed, ettől kemény vagy? Gondold át újra! Az eXtrem.hu összegyűjtötte a világ 7 legnehezebb és legextrémebb teljesítménytúráit.

A lista összeállítása során figyelembe vettük az időjárási viszontagságokat (extrém hőség és hideg); az út nehézségét és hosszát (a kettőt egyszerre vizsgálva); a versenyhez köthető bizonyos rekordokat (a célba érkezettek számát), és a tengerszint feletti magasságot is. Ezeken a brutális versenyeken gyakran napokig nincs szó kényelemről: órákat kell csak azért utazni, hogy az ember elérje a rajtvonalat, kemény földön kell aludni a szabad ég alatt, magának kell megszereznie az ételt és közben veszedelmes állatok is leselkednek ránk.

7. “Pikes Peak” Maraton – Egyesült Államok

A gyakran Amerika legkeményebb kihívásaként emlegetett “Pikes Peak” a nevében hordozza különlegességét. A futóverseny olyan magasságokban zajlik, ahol még fák sem nőnek. Nem véletlenül nevezik úgy is, hogy “Verseny a felhőkhöz”. Ugyan a futóknak csak 20 kilométer hosszú utat kell megtenniük, de amint felértek a csúcsra, azonnal vissza is kell fordulniuk – a kiindulóponthoz. Futás közben kisebb-nagyobb szikladarabok között kell egyensúlyozni, amik jó esetben csak megsebesítenek, rosszabb esetben pedig téged is legördítenek a hegyről – magukkal együtt.

6. Coastal Challenge – Costa Rica

Lead_Adventure_Media004

Coastal Challenge (magyarul: “A Parti Kihívás”) szervezői ezzel a kedves üzenettel figyelmeztetik az indulókat: “készüljenek fel bármire”. Ez egy elég jó tanács – tekintettel arra, hogy a szólóban, vagy csapatban (maximum 4 tag) induló jelöltek szembe találhatják magukat szinte az összes hüllővel, ami őshonos a területen. A verseny 6 napig tart, ez alatt 250 kilométert kell lefutni, ami nem is tűnik olyan vészesnek, ha azt nézzük, hogy akár egy krokodil üldözhet minket közben. Ide nem elég csak a kitartás: tájékozódóképességünk legalább ugyanolyan mértékben szükséges a sikerhez, mert itt nagyon könnyű eltévedni.

5. Barkeley Marathon – Egyesült Államok

barkely-composite-articleLarge-v2

A csöppet sem vonzó sérülések – Fotó: Geoffrey S. Baker

A Barkley Maraton a világ egyik legnehezebb 160 kilométeres futóversenye, ahol többet kell mászni felfelé, mint bárhol: összesen 18 kilométert. A verseny 1986-os kezdete óta ezerből összesen 14 ember volt képes arra, hogy a nehéz távot a 60 órás limit alatt teljesítse. A futás során szinte minden versenyző megsérül, mert az utat a lejtőkön kívül még ráadásul éles tüskék és bozótok is nehezítik.

4. Jungle Marathon – Brazília

jungle-marathon-nucket-list_fe

Az Amazonas esőerdejében zajló “Dzsungel Maraton” került listánk negyedik helyére, ahol 254 kilométert kell futva megtenni hat részletben. A versenyzőknek magukkal kell vinniük a szilárd táplálékot, vizet pedig csak a kihelyezett állomásokon kaphatnak. A legnagyobb veszélyt itt sem a táv, hanem inkább a környezet jelenti: szinte minden mérgező, amihez az ember hozzáér, de ezen kívül sok mindenbe bele lehet még halni. Futás közben vigyázni kell, nehogy véletlenül egy lápba fussunk vagy ugorjunk, pihenéskor óvakodni kell az anakondáktól. Még a pihentetőnek szánt alvás is nehézkes: magunknak kell kialakítanunk a függőágyakat. A CNN méltó nevet adott a megpróbáltatásnak, szerintük ez “A Világ Legkeményebb Kalandversenye”.

3. Yukon Arctic Ultra – Kanada

EF5759F32AE3AFDBB06D6814175A

A maga szerénynek semmiképp sem mondható 700 kilométeres távjával a Yukon Arctic Ultra lett a fagyos teljesítménytúrák abszolút királya, ahol az időlimit 13 nap. A túra ebből adódóan non-stop, és az út végéig mindenki teljesen magára van utalva. A különböző fagyási sérülések szinte elkerülhetetlenek, de jobb, ha hipotermikus állapotra is felkészülünk, ugyanis a hőmérséklet a sarkvidéken szinte mindig mínusz 20 alatt van, az erős széllökések pedig szinte szó szerint csontig hatolnak. Teljesíthetjük a versenyt gyalog, síléccel, vagy biciklivel, bár ez utóbbival inkább meg se próbálkozzunk.

2. Enduroman Arch To Arc Triathlon – Anglia – Franciaország

ENDUROMAN ULTRA TRIATHLON CHAMPIONSHIPS 2011

Ironman? Gyerekjáték. Dupla Ironman? Na, az már valami. Ami viszont már igazán kőkemény, az az összesen 466 kilométeres távot tartalmazó triathlon, az Enduroman “Arch To Arc”. 140 kilométeres futással kezdődik, ez után jön a 33 kilométeres úszás (ez kb. a Balaton hosszának a fele), a móka pedig csaknem 300 kilométeres bringázással zárul. Az út “átlagosan” 100 órát vesz igénybe, de kapaszkodjunk meg: ez eddig mindössze 13 indulónak sikerült. Az emberfelettinek számító 73 órás és 39 perces csúcsot Mark Bayliss tartja, aki még speciális ruhát sem használt az úszás során.

1. Marathon des Sables – Marokkó

Day 3 - long climb into dunes

A prímet összeállításunkban egy hajszállal bár, de a hat (vagy több) maratonnak megfelelő, 251 kilométeres Marathon des Sables viszi. Táv tekintetében megegyezik a Spartathlonnal, de amíg ott sík terepen futnak, itt százszor nehezebb dolga van az embernek. Hidegről volt már szó, de itt éppen az ellenkezője; a meleg veszi át a főszerepet. Sokan közülünk 20-30 kilós csomagokkal indulunk neki egy egyhetes nyaralásnak. A futók kénytelenek sokkal kevesebbel is beérni, hiszen a hátukon kell cipelniük teljes menetfelszerelésüket. A verseny több szakaszra van osztva, mindegyiket egy adott időn belül kell elérni. Vannak ellenőrző pontok, ahol vizet kaphatnak a futók, de még így is rengetegen tévednek el a homokviharok miatt. 1994-ben Mauro Prosperi járt így; 200 kilométert tett meg egyes egyedül, saját vizeletét kellett innia és denevéreket kellett ennie a túléléshez. Amikor 9 nap múlva rá találtak, 13 kilóval volt könnyebb. A versenyen vannak olyan terepek, ahol a homokdűnék miatt szó szerint lehetetlen futni: ha futottunk már tengerparton, tudjuk milyen érzés… Nem árt óvatosnak lennünk

eXtrem.hu

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.