WOW! A Banff az idén is elhozza neked a tavalyi év legjobb hegymászós filmjét!

Újra Budapestre jön március 26. és 28. között az 1976-ban indult rangos Banff Hegyifilm- és Könyvfesztivál. Ezúttal is látványosnál látványosabb, lélegzetelállító felvételeket és extrém kalandokat tartalmazó filmet hoz a Corvin moziba, amelyeket a fesztivál kanadai zsűrije a döntőbe választott, és ezzel világ körüli turnéra küldött.

Cero Torre

Cero Torre

A Corvin moziban tartott vetítések központjában egy-egy hosszabb dokumentumfilm áll majd, amit rövidfilmek, valamint a legújabb technikákkal készített videoklipek tesznek színessé. Az extrem.hu ezek a filmek közül választotta ki párnak (cikkenként háromnak) a trailerét.

Direkt nem írjuk azt, hogy a legérdekesebbeket gyűjtöttük össze, mert a Banff szokásos, erős mezőnyében ezt szinte lehetetlen eldönteni. Mindenestre máris kezdjük a legütősebbel, a Cerro Torréval, amely 2014-ben, a hegymászás kategóriában a Legjobb film díját is elnyerte, ezért ítéltük kihagyhatatlannak.

1. Cerro Torre (2014, amerikai, 52 perc, A Legjobb film – Hegymászás kategóriában)

Patagónia lélegzetelállító tájai szolgáltatják a hátteret ahhoz a filmhez, melyben a mászó csodagyerek, David Lama és társa, Peter Ortner, nekivág, hogy meghódítsa a Cerro Torre hírhedt dél-keleti oldalát. A hegyet, amiről azt állítják, hogy a világ legkeményebb mászó terepe.

Soha senki nem mászta még meg szabadon ezt a gránitcsúcsot, a két főhős a természet és a logisztika számos kihívásával szembesülve jön rá, hogy valójában mire is vállalkozott. A dokumentumfilm azonban nemcsak a mászásról szól, hanem barátságról, változásról, a felnőtté válásról, sziklamászásról, alpinizmusról, és a mögöttük rejlő filozófiai és etikai kérdésekről is.

2. Touch (2014, francia, r.: Jean-Baptiste Chandelier, 5 perc)

Egy csodálatos és hihetetlenül látványos siklóernyős repülés, némi pimaszsággal fűszerezve: öt perc a görög Santorini, a francia Aiguille du Midi és Col du Galibier fölött.
“A siklóernyőzés elképesztő szabadságérzetet ad. A szárnyaid ott vannak a hátizsákodban és szinte bárhonnan a levegőbe emelkedhetsz. Két lépés és máris repülsz… Olyan egyszerű, az érzés pedig fantasztikus!”

3. Arctic Swell – Szörfözés a világ végén (2014, amerikai, r.: Anton Lorimer és Chris Burkard, 8 perc)

Chris Burkard fotós és három profi szörfös a Sarkkörre merészkedik, hogy megmutassák a természeti világ talán legkeményebb terepének nyers szépségét. “Ami engem illet, szeretek szenvedni” – vallja a film egyik készítője.
A metszően hideg víz és szél hatalmas próbatétel a testnek és a léleknek, de a jutalom – kaland, csoda és önmaguk jobb megismerése – összekovácsolja a társaságot, hogy még tovább feszegessék a lehetséges határait.

A Banff Hegyifilm- és Könyvfesztivál részletes programját, és valamennyi vetített film előzetesét megnézhetitek a hivatalos oldalon, ide kattintva!

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.