Víz alatti roncsok, amelyek gyönyörködtetnek

Régi hanglemezek a tengerfenéken, lagúna, amit elborítanak a hadieszközök és más járművek roncsai. Nézzétek meg a különleges roncshelyszíneket a Csendes-óceánban, magazinunk hasábjainak tükrében.

Cikkünkben a Csendes-óceán vizeire “evezünk”, bemutatva egy extrém roncsot és egy igazi roncstemetőt.

A Shinkoku Maru nevű Csendes-óceánban nyugvó roncs legmélyebb pontja a hajócsavar, ami 35 méteres mélységben van. Maga a roncs 150 méter hosszú és 20 méter széles. Az 1940-ben épített tankhajó 1944. február 17-én, bombatámadás miatt süllyedt el a Fefan-szigeteknél – ma is itt nyugszik a tengerfenéken.
Mára már tetemes korallréteg fedi, igazi látványosságnak számít a búvárok körében.

Shinkoku Maru-640x360

Mondhatni, sok mindent megőrzött az idő és víz alatti világ vasfoga, hiszen a roncson vannak  fel nem robbant lőszerek, az egykori betegszoba helyén pedig orvosi üvegek, fecskendők, és a legénység megmaradt kellékei is.

A Ráktérítő és az Egyenlítő között, a Csendes-óceánban számtalan érdekes roncs fekszik.

A mikronéziai Truk-lagúna például igazi roncstemetőnek számít, ugyanis nagyon sok második világháborús hajóroncs “őrzője”.

Csak itt, 1944-ben a japánoknak 271 repülőgépe zuhant le és 39 hadihajója süllyedt el. A helyszín másik különlegessége az érdekes látvány.

Ugyanis sok roncsnak egyes részei a víz felszíne fölé emelkednek, a helyenként sekély víz miatt, így a furcsa táj káprázatos látványt nyújt a víz alatt és a víz felett is.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.