Új kihívásokat keres Armin Senoner, a “sebesség királya”

Az olaszországi Suldenben, a Stelvio Nemzeti Park szívében található Königspitze 3859 méter magas csúcsa felett 2015. március 19-én egy helikopter emelkedett ki a hegyet körülvevő felhőkoronából. A hegytető felett a helikopterből Armin Senoner ereszkedett a csúcsra egy siklóernyővel, és síléceivel a kezében, hogy megkezdje a kísérletet a 2006-os speedriding világrekord megdöntésére…

…Aki még nem ismerné: Armin egy 34 éves olasz sportoló, aki három éves korában tanult meg síelni, és ahogy teltek az évek, a fiatal Arminból profi sportoló lett, és a tudását átadta másoknak is, síoktatóként is elkezdett tevékenykedni. A magas hegyek iránti szeretete nem merült ki a síelésben: tizenöt évesen megismerkedett a hegymászással is, és az évek során ezt a sportot is profi szinten kezdte művelni. Az olasz titán mindig is otthonosan érezte magát az extrém körülmények közt, és már fiatalon is vonzották a különleges kihívások.

Úgy érezte, hogy a hegyek nem elég magasak számára, és síléceken nem lehet elég gyorsan siklani, kipróbálta a repülést is, és megtanult ejtőernyőzni. A repülést és az ejtőernyős ugrást annyira megszerette, hogy 25 évesen úgy gondolta, kombinálja kedvenc sportágait, a síelést és az ejtőernyőzést. Így lett a speedriding szerelmese, ami ötvözi a siklóernyőzést a síeléssel.

10923522_10205990697865485_2833559370281921007_n

Fotó: Armin Senoner / Facebook

Korábban számos síversenyen indult, melyeken kiemelkedő eredményeket ért el, de mikor már negyedik éve űzte a speedridingot, 2010-ben elindult a Speedflying Pro versenyen, amit a francia Les Arcs-ban rendeztek meg. Ugyanebben az évben a Gravity Show-n a svájci Verbierben 2. helyezést ért el, és ezt követően sikert sikerre halmozott. A speedriding versenyeken mindig dobogós helyezést ért el, és 2013-ban a Freeride Hero versenyen speedriding kategóriában győzelmet aratott.

Tavaly, vagyis 2014-ben úgy érezte elérkezett az idő, hogy a speedriding világában ismert francia sportoló, François Bon által a Königspitzén felállított 146,46 km/h sebességrekordot megdöntse. Armin egy éven keresztül készült a világrekord megdöntésére, a felkészülés során mentálisan, és fizikailag is fel kellett készülnie, hogy elérje célját, és ő legyen a leggyorsabb speedrider. A rekordkísérlet már önmagában is veszélyes küldetés, hiszen a fiatal olasz sportoló úgy tervezte, hogy legalább 150 km/órás sebességgel fogja magát a mélybe vetni 3859 méter magasságból siklóernyővel és sílécekkel.

Armintól nem állnak távol a hasonlóan veszélyes küldetések. 2013-ban részt vett egy himalájai expedíción, ahol a csapat melynek tagja volt, szintén a magasra tört. Az expedíció során 7800 méter magasságban mentették meg egy ember életét, így a helikopterrel végzett expedíció nemcsak életmentő volt, de megdöntötték az eddig 6900 méteren végzett hegyi mentés rekordját is. A himalájai expedíció során Armin egy csapatban dolgozott Maurizio Folinivel, aki a helikoptert vezette a 25 590 láb magasságba.

10628014_10204861568557958_9141179284456694395_n

Forrás: facebook / Armin Senoner

Maurizio “Mau” Folini egy rendkívül tapasztalt pilóta, Olaszországban született, és jelenleg is ott él, de munkája során már bejárta szinte az egész világot. Repült már Olaszországban, Svájcban, Németországban, Kanadában és Üzbegisztánban is. 9000 óra repülési tapasztalattal rendelkezik, és Arminnal nem csak a repülés, és a himalájai expedíció volt a közös pont, de a speedriderhez hasonlóan Folini is rajong a síelésért és a hegymászásért, továbbá tapasztalt hegyi vezetőnek számít Arminhoz hasonlóan, és Folini egy Észak –Olasz mentőcsapat tagja is.

Maurizio egy igazi profi: az Arminnal közösen átélt himalájai expedíció során is bizonyította, hogy fizikailag és mentálisan is helyt áll a nehéz helyzetekben. Egy ilyen esemény sikerének záloga a precíz előkészületek mellett a megfelelő repülési tapasztalat is, az hogy a pilóta a technikai tudását ötvözze azzal, hogy a természet elemeinek változására is azonnal reagálni tudjon. A 7800 méteren végzett mentés alatt Arminnal kiváló csapatot alkottak, mindketten rajongnak a munkájukért, és a hegyekben érzik otthon magukat.

Amikor Armin elszánta magát a speedriding világrekord megdöntésére, nyilvánvaló volt számára, hogy régi barátja, a nagyszerű Maurizio Folini legyen a pilóta, aki a helikopterrel repíti fel a Königspitze tetejére. Folini a legnagyobb gondossággal, és odafigyeléssel végezte munkáját a rekordkísérlet napján is. A kezdeti nehézségek felett, amit a felhős időjárás okozott, végül győzedelmeskedtek, és 2015. március 19-én Armin Senoner Maurizio Folinivel szállt a magasba.

Észvesztő sebesség (Fotó: © Flo Hagena / www.flohagena.com)

Észvesztő sebesség (Fotó: © Flo Hagena / www.flohagena.com)

Ketten ismét tökéletes párost alkottak, Armin a lehető legjobb időpontban, biztonságban érkezett meg a Königspitze csúcsára, ahonnan 152,9 km/h sebességgel száguldott le, és ezzel felállította az új speedriding világrekordot. Közös útjuk ezzel nem ért véget: Folini és Senoner ismét együtt fog repülni. Hamarosan  Nepálba veszik az irányt, ahol egy hónapon keresztül hegyi mentést végeznek a végtelen magaslatokban vagy ez talán egy jó alkalom arra hogy Armin Senoner keressen újabb kalandot?

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.