Több százan emlékeztek Erőss Zsoltra

Nemzetközi teljesítménytúrával emlékeztek a tavaly, a Himalájában elhunyt Erőss Zsolt hegymászóra a hét végén a székelyföldi Gyergyószentmiklóson.

eross_zsolt

Erőss Zsolt

András Zsolt szervező elmondta, hogy a húsz kilométeres távra 120-an, a harminc kilométeresre 121-en, az ötven kilométeresre pedig 84-en jelentkeztek. A résztvevők többsége erdélyi magyar volt, de nagy számban jöttek Magyarországról is. Akadtak ugyanakkor román ajkú résztvevők, és olyanok is, akik Németországból érkeztek az eseményre. A teljesítménytúrán részt vettek Erőss Zsolt korábbi mászótársai, Kollár Lajos és Szendrő Szabolcs, valamint az egy évvel ezelőtti Kancsendzönga-expedícióban eltűnt Kiss Péter szülei és testvére is.

A résztvevőknek kijelölt útvonalon kellett eljutniuk a Salamon Ernő Gimnázium előtti kiindulóponttól a Gyilkos-tóig. Valamennyi útvonalon nyolc ellenőrzőpontot kellett érinteniük, ahol egy-egy öntapadós betű került az ellenőrző lapjukra. A betűk az útvonal végén a “hópárduc” szót adták ki. A résztvevők mintegy nyolcvan százaléka járta végig a megadott szintidőn belül a kijelölt útvonalat. A túrázóknak jégesőben és napsütésben is volt részük.

“Sokan kérdezték előzetesen, hogy rossz időben is megtartjuk-e a túrát. Azt válaszoltuk, hogy Erőss Zsolt sem fordult vissza a rossz idő miatt” – jegyezte meg András Zsolt. Szombaton este a Gyilkos-tói Szent Kristóf Kápolnában szentmisén emlékeztek az egy évvel ezelőtt eltűnt két magyar hegymászóra. Vasárnap a túrázók egy csoportja felmászott az Oltárkőre, és megkoszorúzta a sziklacsúcs tetején elhelyezett Erőss Zsolt-emléktáblát.

eross_emlektura_erdely

A megemlékezés már pénteken elkezdődött, amikor a Gyergyószentmiklóson felnőtt hegymászó egykori iskolája, a Salamon Ernő Gimnázium előtt egy az Oltárkőre emlékeztető mészkősziklát avattak, melyre emléktábla is került az Innen indult Erőss Zsolt felirattal és a helymászó portréjával.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) gyergyói osztálya és a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentő-csapat azt tervezi, hogy mostantól évente megszervezi a nemzetközi teljesítménytúrát a Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben. A résztvevőknek minden évben más útvonalat kell majd bejárniuk.

A minden idők legeredményesebb magyar hegymászójának tekintett Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter tavaly május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsot.

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.