Mindenki figyeljen! Hét tévhit a villámokról

A villámoktól mindenki tart, de az extrém sportolók közül a szörfösök és a hegymászók találkoztak vele a legtöbbször. Nem csoda, hogy számos tévhit alakult ki, aminek a következménye az lehet, hogy miközben meg vagyunk győződve arról, hogy a legjobban cselekszünk, éppen hogy csak még jobban kitesszük magunkat egy balesetnek. Íme, hét tévhit, 6+1 cáfolat.

Rengeteg legendává terebélyesedett dezinformáció, vagy akár soha meg nem történt hihetetlen sztori kering a villámlásról a szörfösök és a hegymászók között. Annak ellenére, hogy a fémből készült jégcsákány valóban rezeg az ember kezében vihar előtt és közben egy sziklás hegyoldalban, mondjuk a Matterhornon, rengeteg tévhit kering közöttünk, amiket Tim Deegan meteorológus cáfolt meg.

surf_thunderbolt

1. Csak akkor villámlik, amikor esik az eső. NEM IGAZ! Valójában több ember hal vagy sérül meg világszerte villámlás miatt, mikor nem is esik. Villám ugyanis az esőzéstől akár több mint tíz kilométerre is lecsaphat.

2. A villám sosem csap kétszer ugyanarra a helyre. NEM IGAZ! A villám a legrövidebb utat keresi a föld és az ég között, ami azt jelenti, hogy egy adott területen a legmagasabb pont állandó veszélyben van vihar esetén. A New York-i Empire State Buildinget például évente több mint száz villámcsapás éri.

3. Ha egy viharban felágaskodik a hajad, akkor nem vagy veszélyben. NEM IGAZ! Ha viharban bizsereg a bőröd, a hajad pedig feláll, akkor gyorsan guggolj le a földre, kulcsold át a kezeiddel a térded, és tedd a térdeid közé a fejed, mert beléd csaphat a villám. Figyelj arra, hogy csak a talpad érintkezzen a földdel, ne feküdj le, de ne is térdelj.

4. A gumitalpú cipő megvéd a villámoktól a szabad ég alatt is. NEM IGAZ! Tény, hogy nem a gumi, hanem a fém szolgálhat villámhárítóként, de egy autóban ülve nagyobb biztonságban vagy, mint kinn álldogálva. Ha a kocsiba csap a villám, miközben te bent ülsz, megsérülhetsz, de jóval nagyobb az esélyed lesz túlélni, mintha kiszállnál.

5. Nem szabad megérinteni a villám sújtotta embert, mert tele van elektromos töltéssel. NEM IGAZ! Akit villámcsapás ér, azonnal segíteni kell rajta, hívd a 911-et és ha nem lélegzik, kezd meg az újraélesztést! Nem fog megrázni az áram.

6. Ha vihar van, a villámok elől fuss egy fa alá. NEM IGAZ! Ez a tévhit az oka majdnem a legtöbb villámcsapás okozta halálesetnek. Hiába vagy vizes az eső miatt, ne keress menedékként kiemelkedő tereptárgyakat, főleg ne egy fát. Ha sátrazol, menj távol a sátortól, vagy a hegycsúcstól, amire felfelé igyekszel, és keress lejjebb védett helyet, és kerüld a fákat.

7. Ha bent vagy egy házban, tökéletes biztonságban vagy. NEM IGAZ! Természetesen nagyobb biztonságot nyújt, mintha kint lennél a szabadban, de itt is érhet baleset, ha nem figyelsz. Ezért ne nyúlj a vezetékes telefonhoz, ha van ilyen, se bármilyen elektromos berendezéshez, vezetékhez, kábelhez, számítógéphez, vagy vízvezetékhez.

Forrás: GrindTV

Comments

comments

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.