Merülés a világ legtisztább jégkori lagúnájában

Izlandon van egy lagúna, melynek a vize olyan tiszta, mint egy pohár tiszta csapvíz. A búvárok abszolút paradicsoma, vágyálma. A kulcsszó: Silfra.

Brutál!!! (Fotó: Alex Mustard)

Brutál!!! (Fotó: Alex Mustard)

Az áttetsző, jégkorból ránk maradt lagúna a Thingvellir Nemzeti Park egyik sokat látogatott része, a világ egyik legjobb búvárparadicsoma.

A búvárok szerint itt merülés közben olyan érzése támad az embernek, mintha repülne, annyira kristálytiszta a víz. A Silfra köti össze Észak-Amerikát az eurázsiai kontinensekkel, ezért aki itt merül, annak dupla élményben lehet része.

Fotó: Jeppe Jeppesen

Fotó: Jeppe Jeppesen

A víz alatti látótáv hivatalosan száz méternél is nagyobb, nagyon kevés ehhez fogható hely van a világon (a medencéket leszámítva persze).

Egy baj van csak vele: iszonyatosan hideg a víz (2 és 4 fok közötti), mert a közelben lévő gleccserből származik. Olyan tiszta, hogy inni is lehet belőle.

Fotó: Alex Mustard

Fotó: Alex Mustard

Nagyon kevés hal van a környéken, de helyettük nagyon sok szép zöld alga és növényzet borítja a talajt, ami megfelelően kárpótol a kopoltyúsok ritka jelenlétéért.

Aki kedvet kapott élőben is megcsodálni a környéket, az ezen a linken szervezhet magának egy utat. Egy túra körülbelül százezer forintba kerül.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.