Már megint észbontó rekordot döntött Ueli Steck

A svájci Ueli Steck 2007-ben 3 óra 54 perc alatt mászta meg az Eiger északi falát – azt, amit Halálfalként is emlegetnek –, amivel világrekordot állított fel, de ezzel még mindig nem volt elégedett. Egy évvel később visszatért a hegyre, és egy órát rávert saját magára: szinte alig akarták elhinni, hogy tényleg 2 óra és 47 perc alatt fejezte be a küldetést. Pár napja még ezt a teljesítményt is felülmúlta.

ex

A 39 éves Steck a “Heckmair” nevű útvonalon mászott; két óra, 22 perc, és 50 másodperc alatt ért fel a csúcsra, csaknem fél órával megdöntve ezzel korábbi rekordját. Nem Steck az egyetlen, aki emberfelettit nyújtott az Eiger ezen oldalán: 2011-ben a szintén svájci Dani Arnold megdöntötte honfitársának kétórás rekordját tizenkilenc perccel.

Hozzá kell tenni azt, hogy amíg Arnold fix köteleket használt a mászás során, addig Steck az egész útvonalat ezek nélkül mászta meg, ezért szólóban történő rekord még mindig az övé volt.

“Most már tudom, mi a különbség 2008 és 2015 között. Ma jó körülmények között mászhattam, és olyan felszerelést vittem magammal, amivel könnyű volt mászni. Nem erőltettem a mászást annyira, amennyire 2008-ban. Az Eigeren egyébként szerintem nem szabadna egymáshoz hasonlítani a mászásokat, hiszen az időjárás itt szinte percről percre változik.” – mondta a többszörös rekorder.

 

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.