Létszám- és hőségrekord a Városligetben

Soha ilyen melegben még nem zajlott le a K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltó, a verseny utolsó rajtjánál 35 fokot mutatott a hőmérő.

A nevezési számok is felülmúltak minden korábbit: az ország 708 településéről tízezer futó, 1875 csapat jelentkezett a tavalyi 9200 futóhoz és 1720 csapathoz képest. Mindkét szám rekord a verseny eddigi történetében. Az egyéni félmaraton népszerűsége is tovább nőtt: idén már hetekkel a rajt előtt betelt a kétezer fős nevezési kvóta.

A rendezvény hazánk negyedik legnépesebb hazai futóversenye és az ötödik legnépesebb hazai szabadidős sporteseménye.

Frissites2

Ilyen időben jól esett a frissítés….

A rendező BSI (Budapest Sportiroda) több óvintézkedést is hozott annak érdekében, hogy a futókat minél kevésbé gyötörje a hőség.

Mobil egészségügyi személyzet dolgozott az útvonalon, két zuhanykaput is beiktattak a távon, a frissítő pontok számát plusz öt vízvételi ponttal növelték, és összesen 70.000 liter vízzel várták a versenyzőket.

A nevesebb személyek közül rajthoz állt Rippel Ferenc artistaművész, aki futással ünnepelte 44. születésnapját és a látássérült Troznay-Nagy Hunorral párban, együtt futották  le a félmaratont.

Rippel Ferenc és társa

Rippel Ferenc és társa, Troznay-Nagy Hunor

Szombaton a Papp László Arénában Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes megnyerte a Judo Grand Prix-t, majd vasárnap, egy rövid pihenés után már a csapatáért futott.

A váltótársai Molnár Andrea táncművész, tánctanár  és Kovács “Koko” István olimpiai bajnok ökölvívó voltak, Kokó a váltást követően sem állt le, tovább futott és teljesítette az egyéni félmaratont…

Koko_Ungvari_Molnar_valto2

Kokó – Molnár – Ungvári

Az egyéni félmaraton versenyben kettős MAC siker született. A férfiaknál a hőség ellenére is jobb időt futott a győztes Balázsi Dávid, mint a 2014. évi  első helyezett. A hölgyeknél megismételte tavalyi sikerét Ladányi Tímea, de jóval elmaradva egy évvel korábbi idejétől.

Balázsi Dávid – a férfi győztes:

“Tavaly hat év kihagyás után kezdtem el  ismét futni.Rengeteget fejlődtem az utóbbi hónapokban, ráadásul tavasztól Török János (a MAC közép- és hosszútávú edzője) is segíti a felkészülésemet. Győzelemre ugyan nem készültem, azonban a dobogóban bíztam. A taktikám arra épült, hogy az első kört kell minél jobban megnyomni, hiszen a folytatásban mérsékelni kell a tempót a lassabban futók miatt. Sikerült 1-2 perces előnyt szereznem, bár Beda Szabolcs folyamatosan a nyomomban volt, nem tudtam leszakítani, és olykor közelebb is került hozzám. Inspirált a kitartása, szinte végig a maximumot tudtam nyújtani. Végül 19 kilométernél a semmiből tört rám egy kisebb holtpont. Megijedtem, hogy az egész verseny elúszhat, de a hajrára sikerült összeszednem magam.”

Balazsi_David_fm_gyoztes

Balázsi Dávid célba ér

Ladányi Tímea – a női győztes:

“Harmadik alkalommal álltam itt rajthoz, és egy harmadik, és egy első hely után sem voltam biztos abban, hogy meg tudom védeni a tavalyi elsőségem.. Okulva a két évvel ezelőtti hibámból óvatosan kezdtem, ráadásul a tűző napsütés is arra intett, hogy ne rohanjam el az elejét. Ennek ellenére sikerült a női mezőnytől elszakadnom, legalább egy fél kilométeres előnyt tudtam kiharcolni, amit végül a célig meg is tartottam.Ennek ellenére a második körben erősen gondolkoztam rajta, hogy be kellene fejezni. Végül tudatosítottam magamban, hogy futni jöttem ma ide. Az utolsó ezrekre ismét megtaláltam önmagamat, és nagyon boldog vagyok, hogy végül meg tudtam védeni a címemet!”

Ladányi Tímea a célnál

Ladányi Tímea a célnál

Eredmények:
K&H mozdulj! félmaraton, egyéni

Férfiak

  1. Balázsi Dávid – MAC – 1:14:36
  2. Beda Szabolcs – Sashegyi Gepárdok – 1:16:03
  3. Burucs Ferenc – Sashegyi Gepárdok – 1:18:28

Nők

  1. Ladányi Tímea – MAC – 1:33:04
  2. Kárász Krisztina – Dunakeszi – 1:34:03
  3. Bezzeg Adrienn – Budapest – 1:41:48

Fotók: Zákány Gergő

Forrás: Budapest Sportiroda (BSI)

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.