Ez aztán a tuti ajánlat: a világ legmagasabb hegycsúcsa 42 nap alatt. Érdekel?

Adrian Ballinger brit hegyi vezető úgy döntött, forradalmasítja a hegymászóturizmust. A korábbiaknál gyorsabb, negyvenkét nap alatt teljesíthető csúcshódítást ígér a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8850 méter magas Mount Everestre (Csomolungma). Igaz, az ár az eddigi duplája, az extrem.hu szerint pedig ez egy nagyon is kihagyható ajánlat.

mount_everest_42_nap_belso

Csak felszaladunk, és vissza…

“A Mount Everest megmászása meggyorsítható. Lerövidíthető az alaptáborban töltött idő és elkerülhető a csúcson a sorban állás.” Bár a Ballinger-féle gyorsított csúcsmászás 60 ezer euróba (mintegy 19 millió forintba), tehát csaknem kétszer annyiba kerül, mint a klasszikus csúcshódító hegymászás, az így útnak indulók az ígéret szerint 42 nap alatt feljuthatnak a Mount Everestre.

Hogy a különösen gyors mászásra felkészüljenek, Ballinger tervei alapján a mászóknak az expedíció előtt nyolc hétig egy alacsony nyomású speciális sátorban kell aludniuk. Testük így hozzászokik a nagy magassághoz és a ritka levegőhöz. “Az emberek jobb formában lesznek és nem kell két hónapon át fel-le mászniuk a hegyen, hogy hozzászokjanak a magaslati levegőhöz” – fejtette ki a hegyi vezető.

A kutatók azonban bizalmatlanok a tervvel szemben. Gregoire Millet, a Lausanne-i Egyetem Sporttudományi Intézetének igazgatója szerint az ilyen különleges nyomású sátrak előnyei korlátozottak. Véleménye szerint mindig jobb a körülményekhez a valódi magasságban hozzászokni. Az extrem.hu teljesen egyetért vele.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.