Extrém járművek: Szörföző hajó és a csokimeghajtású autó

Bemutatunk két olyan extrém járművet, amit biztosan nem láttatok még. Cikkünk két főszereplője Proteus, a vizek hullámain szörföző katamarán, illetve az autó, ami csokit használ fel üzemanyagként.

extremlife-katamaran

Proteus – mit szólnál, ha szembejönne veled a Balatonon?

1985-ben már megépült egy dízel meghajtású vízi szörny, a Sea Shadow (IX-529), melynek mondhatni a nagyobb és főként fejlettebb nagytestvére 2008 környékén született meg.

Ez a vízen sikló járgány a kaliforniai Marine Advanced Researc Inc cég készítménye. Megalkotásával a cél nem a meghökkentés volt, hanem egy céljárgány elkészítése a tenger biológiájának tanulmányozására. A Proteuson 12 ember utazhat egyszerre.

A tenger istenének a fiáról elnevezett katamarán alumínium- és titánötvözetből készült; szinte táncol, szörfözik a hullámokon. Igen jó rugózással alkották meg, amit gömbcsuklók segítenek. Fogyasztása pedig igen csekély, hiszen egy nagyobb motorcsónaknyi benzint eszik meg.

Fotó: redbull.com

Fotó: redbull.com

Andy Pag és John Grimshaw autója 4000 kiló csokit fogyasztott, amivel a két brit átszelte a Szaharát még 2007-ben. A 7250 km-es Bio Truck Drive expedícióval a bioüzemanyagok használatára hívták fel a figyelmet, hiszen járművük képes volt felhasználható üzemanyaggá alakítani a csokoládé gyártásakor keletkező melléktermékeket, vagyis a már nem eladható csokit.

Ehhez egy igen spéci berendezés szükséges, ami természetesen volt a két brit kalandornak. Az extrém járgánynak a fogyasztása is extrém volt. Andy és John úgy számolta, hogy az utazáshoz 4000 kilogramm csokoládémaradékot használnak fel, de a biztonság kedvéért vittek magukkal 2000 liternyi biodízelt is.

A járgány külsőre megtévesztésig hasonlított egy rendes, benzines terepjáróra, de mint tudjuk, a látszat néha csal.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.