Búvárkodás és szörf – szabályok az Adrián

A vízi sportok hívei körében igen kedvelt úticél az Adria, ahol a búvárkodás és szörfözés kedvelői gond nélkül élhetik ki magukat. A vízre szállás előtt azonban érdemes odafigyelni a tiltásokra és szabályozásokra. Sok kellemetlenség megúszható.

Fotó: dubrovniksungardens.com

Az Adria ideális körülményeket nyújt mind a búvárkodáshoz, mind a szörfözéshez. Mielőtt azonban vízre/ víz alá szállnál, nem árt, ha tisztában vagy néhány szabállyal. Kerüld el, hogy veszélybe, illetve tiltott helyen való búvárkodásért miatt a horvát rácsok mögé kerülj..

Bizony jó pár magyart megbírságoltak már „helytelen” merülésért Horvátországban. Akad, akinek a helyszínen teljes búvárfelszerelését elkobozták, közölve: vagy kifizeti a bírságot, vagy egy hétre cellába megy, leülni a büntetését.

Merüléshez beszerzendő iratok

2016_image_15

Az első fontos pont: a merülési engedély – ennek hiányában rezzenéstelen arccal bírságolnak. Valamint, érvényes búvárigazolvány is szükséges, amit a horvát búváregyesület ad ki, és  búvárközpontokban könnyen beszerezhető.

Ez a szükséges engedély kiváltható hazai és horvátországi búvárbázisokon is – egy évre érvényes.

Ha valaki egyénileg, nem búvárközponton keresztül szeretne merülni, akkor további engedélyre is szüksége van. Egyéni engedélyeket a “révkapitányságok” adhatnak ki.

Tiltott zónák

Van, ahol nem engedélyezett a búvárkodás. Ilyen többek között Brijuni, vagy a Krka Nemzeti Park területe, a Kornati és a Mljet Nemzeti Park, ahol csak “szervezett merülési forma” létezik. Szintén tiltott merülni a nagy hajóforgalomú helyeken, kikötőket körülvevő területeken, a szárazföldi katonai bázisok 100 méteres körzetében.

Merülés előtt érdemes minden esetben tájékozódni a helyi sportolóktól, hogy az arra a területre érvényes merülési feltételeket megismerjük.

Ugyanez igaz a szörfözésre is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielőtt a szörfdeszkát az Adrián vízre dobnánk, ajánlott tájékozódni a helyi viszonyokról. Itt is vannak tiltott területek: tilos nagy hajóforgalomú helyeken, kikötőket körülvevő területeken és a szárazföldi katonai bázisok 100 méteres körzetében szörfözni.

A profik azt javasolják a kezdőknek, hogy ne az Adrián próbálkozzanak először. mert ott egészen más szélviszonyok vannak, mint hazánkban.

Érdemes először a helyi szörfbázisokat felkeresni. A szörfös vízre szállás előtt mindig szólni kell valakinek, aki a partról figyeli a szörfözőt, és segítséget hív esetleges baj esetén. Valamint fontos a mentőmellény, enélkül senki ne menjen ki a tengerre. A haladók számára kiváló szélviszonyokat ad az Adria, ahol leginkább a “termikus szél” jellemző.

Persze a jó szörfözéshez jó társaság is dukál, amit megtalálhatsz a menő adriai szörfös helyeken.

Hogy hol találod meg ezeket? Prementúra, Obelics vagy éppen Bol környékén nem fogsz csalódni.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.