Az ízületvédelem fontossága az extrém sportolóknál: a kollagén

Az extrém sportok rendkívül megterhelik az ízületeket, amik a korral sajnos egyre sérülékenyebbek lesznek. A sérülések és a gyulladások még tovább koptatják, roncsolják a csontjaink végén található porcállományt. Kialakulnak azok a jellemző tünetek, amelyek bemelegítéssel, lazítással még tompíthatók, de a fájdalom hamar visszatér. A 3. DAN-os karatemester, Kindl György elárulta magazinunknak, hogy mit tehet ezek ellen egy olyan összetevő, mint a kollagén.

Kindl_2016-05-17

Kindl György (3. DAN)

A mester szerint a krémek bár csillapítják a tüneteket, de a valós problémát nem szüntetik meg.

A kollagénről

Testünkben található egy speciális fehérje, a kollagén, amely valójában egy gyűjtőszó, mivel testünkben öt különböző főtípusát különböztetjük meg, ezek közül legnagyobb arányban (~90 %) az I-es típusú fordul elő.

A kollagén támogatja a test elsődleges szöveteinek (kötőszövet) struktúráját, és biztosítja a szervek és a szövetek rugalmasságát. Bőrünk 75%-a, testünk fehérjénének pedig 35-40 %-a kollagén.

collagen diagram

A napi javasolt fehérjebevitel egy sportoló számára minimum 2 gramm/testsúlykilogramm. Egy átlagos, 75 kilós ember testében kb. 10-11 kg fehérje van, ebből 4 kiló kollagén.

A kollagén fehérje két legfontosabb építőköve a glicin és prolin. A hús, tej, tojás, tejfehérje készítmények nagyon alacsony arányban (1-2 %-ban) tartalmaznak glicint, a kollagén glicin tartalma ezzel szemben 21-24 százalék. A normál, sőt a fehérjedús táplálkozás is glicin hiányos, így a kollagén legfőbb építőkövét nem visszük be kellő mennyiségben szervezetünkbe – magyarázta lapunknak Kindl György.

RacehorsetheoryArthritis-Pain21-300x220

A kollagén termelődés lassulása 20-25 éves kor után kezdődik, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és mire 50, vagy 60 évesek leszünk, szinte teljesen leáll.

A folyamat kordában tartható, megfordítható?

Amennyiben a testben megtalálható optimális kollagénmennyiséget (aki esetleg nem figyelt, vagy elveszett volna a betűrengetegben, megismételjük: ez 4 kilót jelent) meg is szeretnénk őrizni, akkor a karatemester szerint a bevitt fehérjének legalább 35-40 %-nak kollagén fehérjéből kellene állnia.

Az extrém sportot űzőknél, a kollagén adagja 0,8-1 g/testsúly kg körül alakulhat. Ehhez 1.000-2.000 mg C-vitamin bevitele is javasolt, mivel ez a vitamin segíti a kollagén szintézisét, beépülését. A leghatékonyabb a beépülés szempontjából, ha este, lefekvés előtt visszük be a fogyasztott kollagén 2/3-át. Az ekkor fogyasztott kollagén glicin tartalma jobb és pihentetőbb alvást tesz lehetővé.

ab24dcdc57dfbdac8dbebb7c5c9b605a

Erős izomzat, terhelhető ízületek

Tesztekkel igazolták, hogy 45-50 éves kor felett is kiemelten hatékony eredmények érhetők el a kollagén nagy dózisú fogyasztásával. Kyokushin karatésok esetében több éves fogyasztói teszteket végeztek, amelyek során igazolódott, hogy még a leépült ízületek is igen jelentős javulást mutattak a kollagén szedésének hatására.

A 60-70 éves átlag életvitelt folytató tesztalanyok esetében többen mozgáskészségüket nyerték vissza a nagy dózisú kollagén bevitellel. Testépítők, akik nagy súlyokkal edzenek, a magas arányú kollagén fehérje bevitellel sokkal kevésbé tapasztaltak ízületi fájdalmakat és izomlázat, illetve az edzéseik intenzitása is magasabb lett.

knee-brace

Figyelem! Nem (csak) ezek védik meg az ízületeket!

“Saját példám abszolút igazolja az eredményeket, mivel 11 éve fogyasztom nagy dózisban a kollagént. 36 évesen gerinckopást-meszesedést diagnosztizáltak, majd 45 évesen szembesültem azzal, hogy hamarosan térdprotézist kaphatok. Ezt követően kezdtem meg a tudatos kollagén és lecitin kúrát, aminek köszönhetően 56 évesen szinte a harmincas éveimnek megfelelő ízületi állapotot élem meg.” – mesélte nekünk Kindl György.

Napi „bemelegítő” edzésem 30 perc intenzív ugrókötelezésnek felel meg (~3.000 térdrúgás szökdelve), több száz fekvőtámasz és hasonló nagyságrendű hasizomgyakorlat alapozza a délutáni tréningeket. A fejmagas rúgások semmi problémát nem jelentenek, csípő-lazaságom a húszas éveimnél is jobb.

A kollagén emésztése

Zselatin = kollagén. Sok cikk javasolja a napi zselatin fogyasztást (1-2 teáskanálnyi mennyiségben – ez 4-5 g körül lehet), de sok helyen nem veszik figyelembe, hogy a háztartási zselatin hosszú fehérje láncú a zselé képzés miatt, így nagyon nehezen emészthető. Ráadásul leginkább marhacsontból, inakból készül, aminek az emésztése még körülményesebb.

k_210199_1

Akik a háztartási zselatinnal próbálják ízületeik mozgáskészségét visszanyerni, többnyire gyomorégésről, hasmenésről számolnak be, ezért a zselatin fogyasztását hamar abba is hagyják. A lényeg a könnyű emészthetőségen van, hogy a teljes aminosav bázis felszívódhasson, ezért a hidrolizált, lehetőleg I-es típusú kollagénnel pótoljuk testkollagén szükségletünket, az emberi genomnak legmegfelelőbb sertés kollagénnel.

A Vlife termékek (www.vlife.hu) I-es típusú hidrolizált sertés kollagént (bőrből kivont) tartalmaznak, az ízesített változat ezen felül megfelelő mennyiségben C-vitamint is.

extremlife-joint

Esztétikum

Napjainkban nagyon fontos elvárás, hogy kinézetünk sportosságot, fiatalos külsőt mutasson. Ehhez a testünk által elvárt mennyiségben fogyasztott kollagénnel elérhetjük, hogy bőrünk még idős korban is sima maradjon, 10-15 évvel nézhetünk ki fiatalabbnak valós korunknál. Egy bizonyos kor után ezt nem kevesen másodlagosnak tekintik, pedig nem csak a kinézet lesz előnyösebb, hanem a mozgáskészség is. Magas dózisú kollagénbevitellel pozitív testérzet jelenik meg, napokon belül.

A gyors és hatékony változás, illetve javulás érdekében egyedi dózisok, diéta összeállítása célszerű, ebben a 3. DAN-os karatemester nagyon szívesen segít bárkinek. E-mail címe: kindl.gyorgy@gmail.com

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.