A szörfdeszka, amivel repülni is tudsz

Szörfözni már önmagában is nagyon menő, de Kai Lenny egy fokkal emelte a tétet – szó szerint. Ő a különleges kialakítású szörfdeszkájának köszönhetően pár centivel a víz felett tud “lebegni”. Túl szürreálisnak hangzik? Akkor azt javasoljuk, hogy nézzétek meg a videót, és ha megtaláltátok a földre esett állatokat, akkor elmagyarázzuk, hogy mit is láttatok.   

Az első dolog, amit le kell szögeznünk, hogy Lenny fizikai melóját nagyon erős hátszél segítette a videón, ezért tudott nagy hullámok nélkül is szélsebesen mozogni a deszkán. A downwind (hátszél) jellegű extrém sportos versenyeken a technika legalább ugyanolyan fontos, mint az, hogy valaki kitűnő fizikai állapotban álljon a rajtvonalra.

Lenny deszkája valójában egy úgynevezett foilboard, amit 1993-ban  épített meg először egy vízisíző, Mike Mack. A deszka valójában a vízbe nyúló, kis kitüremkedés miatt tud a víz fölé emelkedni, de ehhez viszonylag nagy utazósebesség kell.

Ezt az állapotot elég nehéz elérni (erős szél kell hozzá például), de amint megvan, a deszka sokkal kezelhetőbb lesz, mint korábban, egyre gyorsabban és gyorsabban lehet hajtani, ráadásul kevesebb erőfeszítéssel.

surfer-kai-lenny-tries-out-a-new-type-of-stand-up-paddleboard-that-flys-above-the-water

Fotó: © Poor Boyz Productions

“Hátszélben a tradicionális szörfdeszkáknak esélye sincs a foilboardok ellen. Ezek a sport evolúciójának legújabb lépcsőfokai. Sokkal gyorsabbak, és nagyobb élmény is hajtani őket. Aki egyszer kipróbálja, azonnal a rabjává válik.” – mondta Lenny a Red Bull-nak.

kai-lenny-foiling-above-the-ocean-whilst-testing-a-new-type-of-sup-in-hawaii

© Poor Boyz Productions

 

A szörfös (vagyis foilboardos, elnézést!) szerint a móka akkor lenne még jobb, ha egy beépített motor is hajtaná a deszkát, amit egyébként Malolo-nak is hívnak, ami hawaii nyelven “repülő halat” jelent.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.