A németek megnyitották az első kerékpáros autópályát

Fantasztikus tettet hajtott végre Németország – olyan autópályát nyitottak meg, amit csak kerékpárosok vehetnek igénybe. A bringások így anélkül tehetnek nagy távokat (ami felkészülésnek sem utolsó), hogy félniük kellene a négykerekű járművektől, vagy attól, hogy a piros lámpák folyamatosan megállítják őket a tekerésben. Éljen Németország!

 rtr2rsm5

Jelenleg még csak öt kilométeres szakaszon haladhatnak a kerékpárosok zavartalanul, de hamarosan ez az útszakasz száz kilométeres lesz, és összesen tíz várost köt majd össze egymással. Az útvonal tervezője szerint az autópálya közelében csaknem két millió ember él, ezért számukra szinte karnyújtásra lesz az új lehetőség.

A hírnek legjobban talán azok a kerékpárosok örülhetnek, akik nagy távokon szoktak versenyezni, hiszen nekik tökéletes gyakorlópálya lehet a németországi autópálya. Rengeteg extrém hosszútávú kerékpáros versenyt szoktak rendezni külföldön illetve idehaza, ezek többsége pontosan száz kilométeres.

Csaknem két millió embernek lesz karnyújtásnyira az új szakasz, ami összesen tíz várost köt össze egymással. Az AFP szerint még csaknem kétszáz millió dollárra lesz szükség, hogy a teljes szakaszt átadhassák, ez pedig eléggé problémás.

Csakúgy, mint itthon, Németországban is nagyon keskeny sávok állnak a bringások rendelkezésére a forgalomban, ami rendkívül balesetveszélyes, és kényelmetlen.
A biciklis autópálya a tervek szerint négy méter széles lesz, ez kb. a duplája az átlagnak. Még egy nagy előnye van a “találmánynak”: a bringásokat nem állítják meg a piros lámpák sem az útjuk során. A remélhetőleg hamarosan megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az előzetes becslések szerint 50 000-el kevesebb autó lesz az utakon naponta.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.