130 km/h: Megdőlt a downhill gördeszkázás világrekordja

Persze nem magától. Erik Lundberg döntötte meg, 130-cal repesztett gördeszkájával. Ezzel még az őrült longboardos rekordot is lekörözte. Pedig csak mozdulatlanul kellett állnia, és nagyon kellett koncentrálnia.

Eriknek még csak eszébe sem jutott Kanadában, a rekord megdöntése előtt, hogy leeshet a gördeszkájáról. Az effajta negatív képzeteket ilyenkor jobb teljesen elfelejteni, mert ha megtörténnek, nem tehetünk ellenük semmit sem.

A svéd gördeszkás pár gyakorló kör után megismerkedett a lejtős pályával, és kitapasztalta, hol tud a lehető leggyorsabban lesiklani. Az utat úgy képzeljétek el, hogy a közepén egy 18 fokos hirtelen lejtő van, amitől az embernek olyan érzése van, mintha eltűnne a lába alatt a föld, és csak az óceánt látja.

Fotó: Matt Kienzle

Fotó: Matt Kienzle

“Ilyenkor nyugodtnak és stabilnak kell lenned, koncentrálnod kell, mint az állat. A pillanatnak kell élned, és nem szabad sokat mozognod. ” – mesélt a pszichológiai dolgokról az új rekorder.

Lundberg 130,63 km/órával száguldott le a hegyről, és elárulta, hogy szeretett volna közben mosolyogni, de nem tehetette meg, annyira oda kellett figyelnie a testtartására.

“A menet közben az ember mosolyogni szeretne, de nem szabad, mert közben elveszíti a koncentrációt. A célegyenes után lehet csak örömködni, előtte nem.”

Nem csak egy nagy lejtő volt az út: volt benne kanyar is! (Fotó: Emma Daigle)

Nem csak egy nagy lejtő volt az út: volt benne kanyar is! (Fotó: Emma Daigle)

Erik az ötödik próbálkozásra jutott a csúcsra, pedig a többiek sokkal több próbautat szoktak megtenni. Az, hogy rekordot döntött, még őt is meglepte, mert az időjárás nem volt a legkedvezőbb. Sokat segített rajta viszont az áramvonalas ruha és sisak, amit viselt.

 

Ne is próbáljátok megdönteni.

Forrás: Red Bull

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.