Vitorlázás, bringa, relax – ismerd meg az új iskolai tantárgyakat!

Letölthetővé tették az új keret-tanterveket, köztük a lovaglás, biciklizés, sakk és matematika, vitorlázás és más vízi sportok általános iskolat keret-tantervét.


A teljes anyag
itt érhető el:

A relaxáció minden iskolában kötelező lesz szeptembertől, a többiből, mint a bringaakadémia, a vadvízi evezés, a kajak-kenu, a vitorlázás, a lovas sportok, a sakk-logika és még jónéhány változat közül azonban csak a szabadidő terhére tudnak válogatni az iskolák.

A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van.
A tervek szerint az elsősöknek napi tíz perc szólna az ellazulásról, a középiskolások viszont már a testnevelésóra keretében heti fél órát meditálnának, és megtanítanák nekik a különböző lazító technikákat.

Dr. Bagdy Emőke, szakpszichológus, a relaxáció bevezetésének egyik élharcosa szerint nagyon fontos, hogy a gyermekek fel tudják vértezni magukat az őket érő stressz ellen.

Túrázás és vad vizek: Az iskolák a nemzeti lovaskultúra tantárgyat a 3-5. évfolyamon, a kajak-kenu – vízijártassági ismereteket és vitorlázás – vadvízi ismereteket az 5-8. évfolyamon taníthatnak. Szintén az általános iskola felső tagozatában lehet oktatni a bejárható Magyarország nevű tantárgyat, amelynek célja a túrázás népszerűsítése. A bringaakadémia tantárgyat a harmadiktól a hatodik évfolyamig, a sakk-logikát és a képességfejlesztő sakkot az 1-4., a saktika (sakk-matematika) tárgyat pedig a 9-10. évfolyamon lehet beépíteni a tantervbe.

A bringaakadémiás projekten például már évek óta dolgoznak, most még lelkesebbek, hogy sikerült a kiegészítőkerettantervben helyet kapniuk. Máris szervezik az oktatókélpzést, az esemény-indítót, amiben egy-egy órás érdekes kresz oktatással egybekötött vetélkedést terveznek…

A 2015/2016- tanévben már az összes évfolyamon mindennap lesz testnevelés óra, az órák száma heti háromról ötre nő. Az első, ötödik és kilencedik évfolyamokon a következő (2013/14-es) tanévtől új, kötelező tantárgyként jelenik meg az erkölcstan, illetve a helyette választható hit- és erkölcstan.
A bevezetésről bővebben itt olvashtasz.

Comments

comments