Vissza a jövőbe: elkészült az első lebegő gördeszka

Párizsi kutatók bemutatták a világ első lebegő gördeszkáját. A Vissza a jövőbe című film legendás deszkájára hasonlító jármű öt métert tud megtenni lebegve. Az ára több harmincezer euró.

A MagSurf fantázianévre keresztelt deszkát a napokban mutatták be a párizsi Diderot Egyetem fizikusai. A deszka a szupravezetés fizikai jelenség egyik előnyös tulajdonságát használja fel a lebegéshez, azonban még csak öt métert képes megtenni egy mágneses sín felett.

"A szupravezető anyag kizárja magából a mágneses mezőt, így a szupravezető könnyedén lebegtethet egy permanens mágnest (vagy fordítva)" – írja az index.hu.
A szupravezetésről egyébként már több mint száz éve tudunk egy holland fizikusnak, Heike Kamerlingh Onnes-nak köszönhetően. 

A lebegő gép a különleges fizikai folyamaton kívül folyékony nitrogént használ, amit a deszka négy literes tankjába kell tölteni. Az új találmányt először szórakoztatásra szeretnék használni kaland- és vidámparkokban, de ha valaki otthon szeretne vele szórakozni, az 30-40 ezer euró ellenében beszerezheti Párizsból.

Az új találmány videón:

Comments

comments

Egy hozzászólás