VILÁGSZENZÁCIÓ: Caldwell és Kevin megmászta a Dawn Wallt!!!

Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia – a mászás tizenkilencedik napján Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson megcsinálta minden idők legnehezebb sziklamászását: elérték a Dawn Wall tetejét az El Capitanon. Sok évnyi tervezés előzte meg a felülmúlhatatlan, történelemkönyvekbe is bevonuló sportteljesítményt. Barack Obama is elismerő szavakkal illette a két sportembert.

Megcsinálták! Egy ember próbáló expedíció vége (Fotó:  BLIGH GILLIES)

Megcsinálták! (Fotó: BLIGH GILLIES)

A családtagok és barátok végre átölelhették szeretteiket szerda délután, amikor a mászók felértek a csúcsra – szó szerint. Pezsgőt bontottak, majd Jorgeson a következőket mondta el:

“Remélem, hogy tetteink inspirálják majd az embereket, hogy megtalálják saját maguk Dawn Wallját. Régóta dolgoztunk ezen, lassan, de biztosan…”

Amint ezek az információk eljutottak Amerika elnökéhez, Barack Obamáról, a vezető a Fehér Ház nevében kiposztolt egy twitteres bejegyzést, amelyben leírta, hogy nagyon büszke a mászók teljesítményére, hiszen ezzel arra emlékeztették a világot,

hogy minden lehetséges:

So proud of @TommyCaldwell1 and @KJorgeson for conquering El Capitan. You remind us that anything is possible. -bo pic.twitter.com/XcDwHqv2ry

Kevin és Tommy lett ezzel az első két ember a világon, aki úgy mászta meg a Dawn Wallt, hogy a feljutáshoz csak kezeik és lábaik erejét használták – erre a mutatványra sokáig azt mondták, hogy lehetetlen megcsinálni. A gránitfal összesen harmincegy szakaszból áll, az utolsó tizenegyhez a két mászó egy keddi napon jutott el, miután maguk mögött hagyták a legnehezebb részeket. Kevinnek jelentősen meggyűlt a baja a brutálisan kemény 15. szakasszal, ahol szinte semmi kapaszkodó nincs, és vízszintesen kell mászni. Volt hogy, hogy Kevin két napot is kellett pihennie itt – meg kellett várnia, hogy a borotvaéles szikla ejtette sebei begyógyuljanak a kezén. Ez jelentősen lelassította az expedíciót.

CSÚCS!!!!!!!! (Fotó: Chris Burkard)

CSÚCS!!!!!!!! (Fotó: Chris Burkard)

Mindketten használtak biztonsági köteleket, hogy amikor megcsúsznak, ne zuhanjanak a mélybe, és főleg szürkületben másztak, mert ekkor kevésbé izzadt meg a kezük.

CLIMBER3-blog427

Az utolsó szakaszon Caldwell ment elöl (Fotó: Max Whittaker, New York Times)

A történelmi jelentőségű mászás az elejétől fogva nagy média-visszhangot keltett, és a helyszínen is sokan nézték távcsövekkel, vagy szabad szemekkel. A falról a mászók szöveges üzenetek formájában kommunikáltak a külvilággal, de telefonos kapcsolatot is létesítettek a sajtóval, családtagokkal. Amikor a csúcsra értek, a rajongók üdvrivalgásba kezdtek, amit a két sportember egy másodperces késéssel hallott meg.

Az eset egyszerre volt elképzelhetetlen és szabad szemmel is látható. A nemrég az Ouray Ice Festet megnyerő Will Gadd is teljesen le volt nyűgözve, és elismerő szavakkal illette a világsikert.

“Ez egész egyszerűen elképesztő! Kívülről úgy tűnt, mint egy Hemingway novella, egy megoldhatatlan utazás…”

Ha szeretnéd a Dawn Wallt saját magad feltérképezni, megteheted ezen a linken. Úgy nézd, hogy némelyik rész 5.14d-s besorolású; ennél elvileg nem létezik nehezebb terep a sziklamászásban. További érdekesség, hogy a fal csaknem összes (31) szakasza 5.14-es nehézségű, aminek teljesítése egy átlagos sziklamászó számára szinte életcél…

Caldwell (balra) feleségével és Kevin a barátnőjével a csúcson (Fotó: Max Whittaker, New York Times)

Caldwell (balra) feleségével és Kevin a barátnőjével a csúcson (Fotó: Max Whittaker, New York Times)

A Dawn Wallt először 1970-ben mászta meg Warren Harding és Dean Caldwell (aki nem rokona Tommynak), de ők 19 helyett 27 nap alatt teljesítették az útvonalat, és a köteleket arra használták, hogy segítségükkel feljebb jussanak. Ezt hívják angolul aid climbingnek.

Amint leértek a völgybe, a most már legendás páros első dolga egy forró fürdő volt, ezt hiányolták talán a legjobban az expedíció alatt. Lent elkezdődött egy hatalmas ünneplés, a Dawn Wall tetején pedig ismét eluralkodott a síri csend…

Forrás: nytimes

 

Comments

comments

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.