Klein: “Vigyáznom kell, nehogy elszálljak”

Két hét telt el azóta, hogy Klein Dávid elérte a Mount Everest 5200 méteren álló alaptáborát, és viszonylag gyorsan jött a hír, hogy máris 7800 méterig jutott. A magyar mászó is érzi, hogy remek ütemben halad, és két nap pihenés után szombaton kezdi a következő akklimatizációs szakaszt. A SPAR Expedíció hivatalos honlapja elkapta egy interjúra az alaptáborban.

kleininterju

Hogy érzed magad most a második akklimatizációs kör után? Nagyon kimerült vagy ilyenkor, vagy az ereszkedéstől megtelsz energiával?

Klein Dávid: Maga az akklimatizációs kör nagyon fárasztó volt, rengeteget kivett belőlem, ráadásul megvannak a szokásos kellemetlen tünetei: magasan a száraz levegőtől kiszárad a torkom, az erős naptól pedig leég és megrepedezik a bőröm, így az alaptáborba érve folyamatosan kúrálnom is kell magamat. Ez persze teljesen természetes, minden akklimatizációs körnek a veszteséglistáján van, és ugyanúgy, ahogy a felszerelést, a szervezetemet is javítgatnom kell két kör között. De ahogy ereszkedem lefelé, és egyre több az oxigén, tényleg könnyebb mozogni és elég gyorsan regenerálódom. Az első éjszakán például úgy aludtam, mint a bunda, ami a fenti táborokban töltött álmatlan éjszakák után nagyon jól esett!

Mikor indulhatsz a következő körre?

Klein Dávid: Holnap indulok, vagyis két teljes napot adtam magamnak pihenésre. Gondolkodtam a három napon, de a meteorológiai jelentések szerint 7-e környékén, de legkésőbb 8-án jön egy erősebb szél, ezért minél előbb el akarom kezdeni a következő akklimatizációs kört. A holnapi indulással a tervek szerint 6-án már a kettes táborban ébredek, és indulhatok a 8000 méter magasan fekvő hármas tábor felé. Vagyis 7-én már lefelé fogok tartani, így a szél nem akadályozza annyira a mozgásomat.

Most milyen ott az időjárás?

Klein Dávid: Most itt vagyunk a sátorvárosban az alaptábor alatt, ahol kellemes az idő, és szélcsend van. Reggel Edina kisebb sétára indult az alaptáborból felfelé, és arrafelé elég ronda szeles idő volt, tegnapról mára virradóra pedig még havazott is az alaptáborban.

Mi volt eddig a legnagyobb kihívás az expedíció során?

Klein Dávid: Igazából az, hogy állandóan oda kell figyelni minden apróságra. Nagyon fontos, hogy jól mérjem fel az erőmet, az előző akklimatizációs kör előtt például egy nappal kevesebbet pihentem a kelleténél, ezért volt most ennyire fárasztó a mászás. Ugyanakkor amikor menni kell, menni kell, hiszen az időjárásra nem lehetek befolyással. Vagyis nagyon sok tényezőből kell összesakkozni a helyes magatartást, és ez a folyamatos sokfelé figyelés nagy erőfeszítésembe kerül.

A teljes interjút elolvashatják a SPAR Expedíció hivatalos honlapján!

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.