Vadvízre magyar! Itt a tavasz

Három hét múlva kerül sor az 5. Hungarodeóra, az egyetlen Magyarország területén belül rendezett vadvízi eseményre. A rodeókajakozás legjobbjai küzdenek meg a Sajó gátjával. A nehezen létrehozott „magyar vadvizet” idén télen majdnem tönkretette a jégzajlás. A nehézségekről, az első edzésekről és április eleji buliról számol be most a főszervező, Páhi Jani.

Bár jelenleg Budapesten a hőmérséklet 25 C fok, korai lenne még arra következtetni, hogy ez így is marad. Az viszont biztos, hogy egyre közeledik a vadvízi szezon kezdete. Évek óta Húsvétkor indul a nagyüzem, ilyenkor rajzanak ki az első raftingtúrázók Ausztriába és Szlovéniába. Egyelőre csak a legelvetemültebbek merészkednek a vízbe, nekik muszáj, hisz április elején indul a versenyszezon is. Április legelső hétvégéjén Szlovéniában rendezik a szlalom kajakosok válogatóját, aminek tétje az, hogy ki kerül az Athénba, a világkupára utazó magyar csapatba. Ez azért fontos, mivel a görögországi esemény az utolsó alkalom arra, hogy magyar vadvízi kajakos is részt vehessen az augusztusi Olimpiai Játékokon.

A vadvízi kajakozás másik ágában, a rodeóban nem a folyó egy bizonyos szakaszán kell lejutniuk, kapukat kerülgetve a lehető leggyorsabban, hanem a folyó egy pontján (= spot) kell pörögniük, forogniuk, trükköket bemutatniuk. A rodeó hazai legjobbjai Húsvét hétvégén (április 9-10.) küzdenek meg egymással és a vízzel az 5. Hungarodeón, a vadvízi kajakosok egyetlen Magyarország területén rendezett versenyén.Nagy szó az, hogy idén már a jubileumi, 5. versenyre kerül sor, főleg egy olyan országban, aminek nincs vadvize. A Hungarodeó első három évében a fecskeszögi gátnál, Sajószigetnél tartották a versenyeket, de a gátat elmosta a víz.A főszervező, Páhi Jani vízrajzi kutakodásba fogott, és Sajószentpéternél, az AES Borsodi hőerőmű gátjánál talált alkalmas helyszínt. Persze itt nem 20 méteres vízesésekre, vagy több száz méter hosszú sziklás, életveszélyes szakaszokra kell gondolni, hanem egy gátra, ami mögött eléggé forog a víz ahhoz, hogy kialakuljon a kajakosok által hengernek nevezett képződmény, ami kellőképpen dobálja, forgatja a hajót és a benne ülőt ahhoz, hogy kunsztjaikat be tudják mutatni. A 2003-as verseny remekül sikerült, mi is helyszíni tudósításban számoltunk be a „Ojjektum”-nál történtekről, és már jó előre feljegyeztük, hogy 2004. április 9-10 – Sajó-gát, Hungarodeó.Aztán jött a tél, a jégzajlás, ami tönkretette a gátat. Páhi Jani elkeseredve számolt be a történtekről:


Sorbanállás az új helyszínnél
Fotó: Páhi Jani

“Idén, februárban a néhány nap hirtelen meleg összetörte a vastag jégtakarót, és nagy torlaszt épített az Ojjektumra. A tavaly őszre gondosan bepallózott gát, a megfelelően megvezetett vízzel, az enyészeté lett. Minden pallót összetört, de ami sokkal nagyobb baj, hogy az Ojjektum tavalyi helyszínén lévő csúszdát is egyszerűen leszakította. Jelenleg két méterrel lejjebb hever a víz alatt, veszélyes hullámtörőt alkotva. Őszintén megmondom, végtelenül elkeserít a dolog, hiszen, miután az előző helyszín bekrepált, hosszas keresés után találtunk egy sokkal jobbat, és úgy nézett ki, hosszú időre megoldódott a rodeózás Magyarországon. De azért bizakodom. Ugyan a tavalyi helyszín nem működik, de a nyáron, kisvíznél már a jobb oldalon gyakoroltunk, a pallókat néhány ezer forintért újrarakom, és talán ezen az oldalon is jó lesz. A part ideát sokkal jobb. Nagy tágas rét, és jó, közeli “zsöllyék, és tribünök” a parton.”Március közepére Janinak sikerült létrehoznia az új helyszínt, és a március 15-ei hétvégén a legbátrabbak már meg is tartották az első edzést. A „gyakorlat teszi a mestert” a vadvízre is áll, a tavalyi két legjobb, Nagy Laca és Ballai Tamás 2003-ban is már hetekkel korábban lent lapátolt a Sajón, hogy kiismerje a vizet.Az első sajós hétvége élménybeszámolóját ismét Jani tolmácsolásában olvashatjátok:


Nagy Laca az idei helyszínt próbálgatja
Fotó: Páhi Jani

„Szombaton némi tanácstalansággal álltunk a parton, igazából nem sok elképzelésem volt arról, mi is fog történni…azé‘ leszamilesz alapon beöltöztem. Kicsi (alias Bagi Attila) meg 1xélünk jelszóval bevállalta a bal parti régi helyet. Nem mondom, hogy bizalomgerjesztő volt. A letörés meredek, henger, a víz iszonyúan pulzál, szemmel láthatóan hol hullám, hol henger, kiszámíthatatlanul váltakozva, a leszakadt darabok hullámtörőként működnek. Emberünk próbálkozik, gyertya előre, borulás, eszkimó, gyertya hátra, hanyatt esés, eszkimó, piros fej, henger beszív, gyertya, bucska, úszás…Beimüller Balázs is megközelíti óvatosan. 3m-ről henger beszív, Beimüller erőteljes rükvercbe kapcsol, henger győz, bucska, de a víz kidobja. Megyünk inkább a melegmedencébe…strandra.”Vasárnap aztán erősítést kaptak a fiúk, Nagy Laca és Ballai Tomi, mint mindig, megint együtt küzdenek meg a hullámokkal. Mivel Laca 2003-ban a grazi vb-n 79. lett, vagyis a mezőny felét megelőzte, így idén is ő számít a Hungarodeó topfavoritjának.

Jani sajátos stílusában így emlékezik a hazai nagymenők első idei sajós edzésére. „A nap süt ezerrel végre, nosza, nézzük a jobb oldalt, az új helyet. Ha nagyon jobb felé megyünk, köves, veri a lapátot, ha balra, a mellette lévő hullám alatti kijárat áramlata elvisz, de van közte egy vékony folyosó. Balos, lapos. Hurrá, egész éven azon dolgoztam, hogy jobbos, vertikális helyet épitsek!” (A sportágat kevésbé ismerőknek: rodeókajakban két féleképpen lehet pörögni: az óra járásával ellentétesen vagy azzal megegyezően, innen a jobbos-balos kifejezések. A versenyeken a pontozók a trükkök nehézségétől függően pontozzák a végrehajtott forgásokat, pörgéseket. A trükkökből van már vagy két tucat, a legnagyobb értéke az úgynevezett Mystery Move-nak van. Ezt annak strigulázzák be a pontozótáblán, aki olyan trükkel áll elő, amit korábban még senki sem prezentált. A Sajón létrehozott hengerben persze még a világ legjobbjai sem tudnák bemutatni az összes trükköt, ahhoz nem dobja elég magasra őket a víz. Ezért is kesergett Jani, hogy nem tudott vertikális mozgásokra (pl. bukfenc, szaltó) is kiválóan alkalmas helyszínt létrehozni.)


Lucifer a tavalyi Hungarodeón

A hétvége után Ballai Tomitól megtudtuk, hogy azért lehet az új Ojjektumon is bukfencezni, csak némi szerencse és rengeteg gyakorlás kell hozzá. Nagy Laca, a tavalyi bajnok számára legjobb barátja mellett Göncz Gáspár (azaz Lucifer), egykori köztársasági elnökünk unokája, a jelenlegi legjobb magyar szlalomos jelentheti a legnagyobb veszélyt a Hungarodeón. Lucifer egyrészt azért koncentrál inkább a szlalomra (ahol kapukat kerülgetnek folyásirányba és azzal ellentétesen), mivel csak az olimpiai szám, másrészt szerinte a rodeóban igazán csak a kis termetű emberek lehetnek nyerők. Aztán amikor közöltük vele, hogy 2003 világbajnoka, Jay Kincaid 183 cm, Lucifer is egyből kedvezőbb színben látta rodeós jövőjét.


A hangulat garantált

Április 9-10-én ismét ki fog derülni, hogy ki lovagolja meg legjobban a hullámokat. Akinek van kedve élőben megnézni, hogy milyen egy hamisítatlan vadvizes bulival egybekötött verseny, annak nem kell mást tennie, mint megtalálni az Ojjektumot. Budapestről irány Miskolc, aztán tovább Kazincbarcika felé. Sajószentpéter után már látható az AES három magas és egy vastag kéménye. A sorompónál jobbra kell fordulni, át a sineken. Innen, a Fremon hotel parkolójától már végig ki lesz láblázva, kb. 1 km, ralizásra remekül alkalmas földút után már látszik majd az Ojjektum, no meg az erősítőkből bömbölő rock, ami nélkül egy vadvizes buli elképzelhetetlen. Sem úszni, sem kajakozni nem kell tudni ahhoz, hogy valaki remekül szórakozzon a fiúk csatáján, a hangosbemondó úgyis elmondja a lényeges (no és persze rengeteg lényegtelen, de annál viccesebb) információkat.Érdeklődni Páhi Janinál lehet a pajani@chello.hu emailcímen, vagy a 70-559-0896-os mobilszámon.A 2004-es Hungarodeó programja

Comments

comments