Útmutató nyomkövetésről, csapda, szerszám és menedékkészítésről, víz felkutatásáról.
Vagyis, hogyan maradjunk életben a természetben, lehetne Chris McNab könyvének alcíme. A több mint 120 képet tartalmazó kiadvány számos praktikus információval szolgál a túlélésről. Az íj és nyíl készítésétől kezdve az ehető, nem ehető növényekig.
Számos információt rejt azok számára, akik sok alkalommal kalandoznak a természetben.
Hiszen, egy extrém sportolóval megeshet az is, hogy nem önszántából kell napokat a vadonban töltenie. Esetlegesen, extrém esetben eltévedhet egy túra során, vagy egyszerűen csak útvonalat téveszt egy hegyi portya alkalmával. Ilyenkor pedig jól jöhetnek az ide vonatkozó hasznos adatok.
![]() Nagyobb túrára indulva nem árt, ha több eszközben is van nálunk víz. A víztömlő is jó szolgálatot tehet |
Az elit alakultok katonái is tisztában vannak vele, hogy a túlélés döntően azon múlik, sikerül-e ivóvizet és táplálkot találni
– olvasható a kötet hátulján. Hiszen, “kritikus helyzetben létfontosságú, hogy a lehető legrövidebb időn belül alkalmazkodni tudjanak a környezethez, és okosan gazdálkodjanak a természet kínálta élelemmel.”
Ebédre: sáska, akác gyökérrel
A kötetből megtudható, hogy a sáska jobb híján fontos eleség lehet egy sivatagi utazó számára. Azt azonban nem árt tudni, hogy a lábán található sörtéket fogyasztás előtt ajánlott eltávolítani, mert bélelzáródást okozhatnak.
A növényi eredetű táplálékok közül az akác levelei, rügyei főzve, míg magvai megsütve kitűnőek. A gyökere pedig vízet tartalmaznak.
A fenyő magvai nyersen és sütve is fogyaszthatóak, a tűlevek felforralásával, majd kihűlten való megivásával pedig magas tápértékű folyadékhoz juthatunk.
Chris McNab : Túlélés a természetben
Kiadó: Hajja és Fiai Könyvkiadó, Debrecen, 2003.


