Történelem íródik a Yosemite szikláin

Utolérte partnerét az egyik mászó, aki társával együtt belefogott a lehetetlen küldetésbe, a Dawn Wall megmászásába, amit a világ legnehezebb terepének tekint a mászó-társadalom. Kevin Jorgesonnak – enyhén szólva – egyáltalán nincs könnyű dolga, hiszen vitathatatlanul a világ legjobb mászója után alatt “kullog”. Bátran ki merjük mondani, kettejük sportteljesítménye messze felülmúl minden emberi képzeletet…

Kevin Jorgeson

Kevinnek meggyűlt a baja a 15. szakasszal. Érthető…  Fotó: AP / Tom Evans

Kevin hétfő éjszaka érte utol Tommy Caldwellt; a páros hamarosan felkészül arra, hogy az utolsó métereket is teljesítsék, hogy végül felérjenek a csúcsra.

A harminc éves extrém sportember hét napos kő gránitkemény csatát vívott a 15. szakasszal. Az akadály leküzdése óta és után öt szakaszt teljesített, és a Wino Tower elnevezésű helyen érte be Caldwellt.

“Világéletemben emlékezek majd erre a csatára”  – mondta Kevin a tizedik sikertelen próbálkozás után.

Ebből a pozícióból (Wino Tower) még háromszáznégy méter és nyolc centiméter (mint tudjuk, itt minden egyes centiméter számít) van hátra a tetőig, de ez már elvileg gyerekjáték lesz – persze a korábbi szakaszokhoz képest.

Kevin így ünnepelte a "félsikert" a fotósok között

Kevin így ünnepelte a “félsikert” a fotósok között

Az emberfeletti teljesítményt nyújtó páros december 27-e óta mászik és pihen a gránitképződményen, azzal a célkitűzéssel, hogy a világon elsőként másszák meg a legnehezebbnek mondott útvonalat, segédeszközök nélkül. Hogy az életveszélyt némileg csökkentsék, köteleket használnak, de nem azért, hogy segítségükkel jussanak feljebb, hanem azért, hogy ha esetleg megcsúsznak, ne haljanak meg.

Az expedíció közben előtörtek Kevinből az érzelmek: sajnos nemcsak a közelgő világsiker örömének az érzete, de a bánat is. A harminc éves mászónak eszébe jutott az egyik legszomorúbb emléke: barátja, Brad Parker, az egyik top mászó pont ugyanezen a helyen, a Yosemite Nemzeti Parkban zuhant a halálba augusztusban.

Jorgeson azt is elmondta, hogy két hét után mire vágyik a legjobban. Hozzászólások formájában várjuk a frappáns ötleteket, a megfejtést akkor áruljuk el, ha kitaláljátok! :)

Forrás: mercurynews.com

 

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.