Természetvédelem vs. sziklamászók: így zajlik az engedélyeztetés

Az MHSSZ (a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség) ezúton tájékoztatja az aktuális engedélyekről azokat a mászókat, akik Magyarországon szeretnének sziklát mászni.

Mászóengedélyek
Magyarországon védett területeken (nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, stb.) csak külön engedéllyel lehet bármilyen sporttevékenységet folytatni:

"…a Természet védelméről szóló 1996 évi LIII-as törvény 38. § (1) Védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen: i) közösségi és tömegsportesemények rendezéséhez, sportversenyhez, technikai jellegű sporttevékenység folytatásához."

Az engedélyek mindig kizárólag a kérelmező számára szólnak, hiszen a kérelemmel a kérelmező bizonyos felelősséget (minimum tájékoztatási kötelezettséget) is vállal. Felelősséget pedig bármilyen szervezet csak saját tagjaiért vállalhat. Az elmúlt években az engedélyek mindig "az MHSSZ számára" szóltak, eddig sem volt tehát szó "általános" érvényű engedélyről.

Ugyanez a helyzet a HSZJSE által megkért engedélyekkel kapcsolatban. A hámori egyesület nem tagja az MHSSZ-nek, így az MHSSz számára kiadott engedélyek rájuk nem vonatkoznak. A HSZJSE ezért külön megkérte saját tagjai számára a mászási engedélyeket az általuk használt sziklákra. Az MHSSz egyetért azzal, hogy mindenkinek legális keretek között kell másznia – függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek vagy sem -, ezért támogatja az egyedi engedélyek megkérését.
(Időközben az MHSSZ is megkapta a mászási engedélyt a Hámor, Fehérkő, Örvénykő és Köpüskő sziklákra. Erről a tájékoztatás a http://bnpi.hu/index.php?c=turizmus/hazirend honlapon olvasható, az írásos engedély – kézhezvételét követően – letölthető lesz a Szövetség honlapjáról).

Az, hogy az engedélyek mindig a kérelmező szervezet tagjaira vonatkoznak, nem jelenti azt, hogy kizárólagosak lennének. Az MHSSZ (akárcsak a HSZJSE) lehetővé teszi a belépést tagjai sorába, aki pedig ezzel nem kíván élni, megkérheti az engedélyeket saját szervezete vagy éppen saját maga számára. Az MHSSz egyszerűen csak szolgáltatást nyújt azzal, hogy egyszerre kéri meg az engedélyeket minden tagja számára, feleslegessé téve, hogy harminc-valahány egyesület külön-külön forduljon az illetékes hatóságokhoz.

A természetvédelmi őrök rendszeresen ellenőrzik a sziklákat, különösen tiltott időszakokban. A korlátozásokkal nem kell egyetérteni, de be kell azokat tartani. A fent említett felelősség azt is jelenti, hogy ha az engedéllyel rendelkező szervezet tagjait tiltott mászáson kapják, az a korlátozások szigorítását, vagy akár a mászás teljes megtiltását eredményezheti.

Ellenőrzés során a mászásra való jogosultságot az engedéllyel rendelkező szervezet tagsági kártyájával lehet igazolni. Az aktuális engedélyek az MHSSz honlapjáról letölthetők: http://mhssz.hu/02_termeszet.html.

Az MHSSZ elnöksége

Comments

comments