T3: a küzdelem elkezdődött

Helyszíni jelentésünk a kajakrodeó vb-ről:a hétfőtől szombat estig tartó versenyen szerdán szálltak vízre a főszereplők, a férfi kajakosok, köztük a magyar bajnok, Nagy Laca. Csak az idő volt borús, a hangulat remek, minden induló fél a Terminator 3-tól, aki a legerősebb és legbátrabb, az fog nyerni. A nézők pedig élvezik a gigászi küzdelmet.


Please, pogo!

Egy fiatal srác ül a tv előtt és sportközvetítést néz. A képernyőn egy vadvízi kajakos pörög a sebes sodrású vízben. A látvány annyira magával ragadja a karosszékben a fiút, hogy ő az állólámpát ragadja magához és azt hasznalja evezőként. Rövidesen sebesen pörög a szőnyegen. – Ezt a tv reklámot Ausztriában az elmúlt napokban unásig játszották: a grazi rodeo világbajnokságot reklámozza. Az extrem.hu pedig igéretünkhöz híven a helyszínről tudósít Grazból a rodeosok küzdelmeiről.Letagadni sem lehetne, hogy “Osztrákiában” vagyunk. A tiltott helyen parkolókat a járőkelők zavarják arrébb, sőt ha túlléped a sebességhatart, a gyalogosok úgy integetnek utánad, mintha legalábbis elgázoltál volna valakit. Hiába, itt a poroszos rendszeretet az uralkodó eszme. Így nincs is mit csodalkozni azon, hogy a program nem csúszik, a futamok időben kezdődnek. Persze kicsit sótlan a hangulat, nyoma sincs például a Hungarodeon megszokott üvöltő kemény rock zenének, itt a helyi “csak mai sláger megy” rádió szolgáltatja a muzsikát, viszont sok a néző, úgy tűnik, nekik ez kell.A vb-re a graziak már egész megszokták, hogy a városuk főterét neoprénbe öltözött, víztől csöpögő sportolók lepik el. A Mur folyó partja, főleg a Főhídnál pedig már egyedül a kajakosok birodalma. Jöttek indulók Új-Zélandról, Chiléből, Oroszországból sőt Nepálból is, összesen közel 400 versenyző vágott neki hétfőn a vb-nek. A parton kisebb világkiállítás van – kajakokból és kenukból. Minden világcég felvonult, a nagymenők a legújabb modellekkel, de unikumként az egyik srác a saját, otthon fabrikált hajójával és evezőjével indul. A Terminator 3 névre keresztelt vízhenger, a verseny helyszíne meg is bosszulja a neveletlenséget, a belga “ezermester” lapátja 10 mp alatt széttörik a hengerben.Laca lenyomja a Terminatort


Él, mint hal a vízben

Az extrem.hu tudósítója a magyar csapattal közelítette meg az “ojjektumot”. Már maga az út is kalandosra sikeredett, főleg mivel jó magyar szokas szerint a pakolas patópálosan zajlott, így a három magyar indulót, a csapatkapitányt és az asszistenst no meg persze a tudositót szállító kisbusz reggel 5-re ért a kiszemelt panzióba. Így arányosan csúszott minden. A reggeli, a nevezés (nem szívbajosak, minden indulóról 100 eurot gombolnak le startpénzként), és a bemelegítés is. Nagy Laca, a magyar bajnok szerdan a 7. selejtező futamban vette fel a kuzdelmet a Terminator 3-mal.Extrém sportról lévén szó, sokan úgy gondolják, hogy a kajak rodeósok csak magukat mutogatni jönnek Grazba, és nem is sejtik, hogy a jó helyezéshez a rodeóban is óriási munkára van szükség. Az aranyéremre pályázó nagymenők már lassan egy hónapja a helyszínen készülnek, az egész életük a verseny körül forog.Arra persze igen kevés esély volt, hogy a kajaksportot saját pénzből, leginkább hétvégente művelő magyar bajnok felveheti a versenyt világ legjobbjaival, a kanadaiakkal és az amerikaiakkal. Mint mindenkinek, neki is kétszer 45 mp-e volt, hogy bebizonyítsa, “meg tudja ülni” a nehéz folyószakaszt. A cél az volt, hogy a 150 indulóból az első 100-ba jusson. Erre komoly esélye volt Lacának, mivel futamának 10 indulója közül az 5. lett. A selejtező első napja után a 66. helyen állt, és mivel csütörtökre csak 30-an voltak beosztva, így Laca mindenképpen teljesítette az elvárást, a 100-ba jutást. Sőt, jócskán túlteljesítette, hiszen 79. lett végül! A jó hírt tőlünk tudta meg Laca, csakúgy mint az eseményen szponzorként jelenlévő Gazdiraft. A hír hallatán Laca szó szerint táncraperdült, és rá jellemző módon máris még nagyobbat mer álmodni (ahogy azt a vb szlogenje is tanácsolja): a következő világversenyen már feltétlenül az első 50-ben akar végezni. A másik két magyar versenyző, Kiss Gábor (Bonifác) és Bagi Attila (Kicsi) is csak csütörtökön került sorra, de náluk tényleg csak a részvétel volt fontos.A világbajnok megmutatja


Erik Jackson hajóban és sapkában

Ahogy csütörtökön száll szembe a T3-mal, a vilagbajnok amerikai Eric Jackson is.

Erickel csütörtök reggel sikerült beszélnünk. A címvédő kicsit ráijesztett rajongóira, amikor reggel egy jókora jeges pakolással a karján üldögélt a tribünön. Kérdésünkre elmondta, hogy nagyobb baj nincs, csak kicsit jegeli a bicepszét, mindent bevet, hogy a legjobb formáját nyújtsa.Erre szüksége is lesz, mert a konkurencia nagyon erős. Az első selejtező nap után a kanadai Mark Brendan vezet 381ponttal az amerikai Jay Kincaid előtt, aki szintén bivaly erős gyakorlatokat mutatott be (338 pont lett a jutalma), ekkor úgy gondoltuk, hogy nem lesz könnyű dolga Ericnek, ha überelni akarja őket. Hát, istenem, néha mi is tévedhetünk. Az utolsónak vízreszálló Eric, második körében, olyat produkált, amitől még a Terminátornak is leesett volna az álla: 325 pontot kapott! Olyan tempóban pörgött, hogy a pontozók alig győzték húzgálni a strigulákat az értékelő lapon.

Az első nap 3. helyezettje a szintén amerikai, fiatal Andrew Holcombe, aki az 1. rajtszámot kapta, vagyis a 150 férfi kajakos induló közül legelsőként kellett, hogy vízre szálljon. Első körében szerény 40 pontot gyűjtött, a másodikban viszont 246-ot, ami eddig a világbajnokság lejobb köre. Andrew-t a lámpalázról faggattuk.– Az első körömben nagyon féltem. Rengeteg ember állt a hídon, a parton, a konferanszié hosszasan hergelte a tömeget, engem is, így persze hogy jól elrontottam. A másodikra aztán lenyugodtam. A Terminator 3 nem ok nélkül kapta a nevet. Ha félve szállsz szembe vele, eltöröl. Megérzi a félelmedet. Ha nem vagy elég bátor és erős, nem tudod legyőzni”.– A második köröd nagyon erős volt. Szerinted van esélyed a végső győzelemre?– Még csak a selejtezőknél tartunk, messze még a vége, de persze óriási lenne, ha megnyerném a vb-t. Mindent el fogok követni, aztán szombaton kiderül, hogy ez elég lesz-e.


Művészi torna

Eddig úgy tűnik, az “aki a legszorgalmasaban edzett, az lesz a vilagbajnok” szabály fog érvényesülni. Ha fogadni kellene, mi a fentebb már emlegetett Jay Kincaidet tennénk meg világbajnoknak. Jay nagyon erős, tökéletes a technikája és láthatóan nagyon nyerni akar. Szinte süt róla a fókusz. A legjobb kanadai, Billy Harris, akiről beharangozónkban már olvashattatok, nem futotta élete legjobbját, de még így is bent van a legjobb ötben. Ahogy az elit tagja a junior világbajnok amerikai Jesse Murphy is, aki kisfiús mosolyával elsőre egy boygroup tagjának is beillene. Jesse-t ennek megfelelően kezelik is az osztrák tinilányok, pont úgy, mint ha a Backstreet Boys egyik tagja érkezett volna Grazba. Azzal a különbséggel, hogy ők nem távoznának ép bőrrel a T3-mal való találkozó után (és a kisfiús mosoly is lehervadna az arcukról).Hogy küzdelmükből ki kerül ki győztesen, arról természetesen be fogunk számolni. Astala vista – még visszajövünk!

Comments

comments