Szörf és változás: Fedezzük fel Nicaraguát!

A Surfing for Change egy területfejlesztési kezdeményezés. Egy szörfös rájött, hogy a sportolásról, tengerről, vízről készített videókkal pénzt, támogatást lehet szerezni, és turistacélponttá tenni bármilyen helyet.

A tizenhárom perces rövidfilm bemutatja, hogy milyen szerepet játszhatnak a szörfösök a hirtelen turista-boom okozta veszélyek megelőzésében.
Ez egy megismételhető modell a fenntartható fejlődésért, a környezet védelméért, a helyi jellegzetességek megőrzéséért.

A projekt alapítója egy 23 éves santa cruiz-i hullámlovas, Kyle Thierman, aki elismert sportoló és környezetvédelmi aktivista.
Mottója, hogy az embereknek mindennapi cselekvéseikkel hatalmukban áll jobbá tenni a világot.
Ő például szörfözik.

Űzi a hatalmas hullámokat szerte a világon, s közben rövidfilmeket csinál aktuális kérdésekről.
Járt Srí Lankán, Dél-Afrikában, Chilében, hogy csak néhányat említsünk, szponzorációiból pedig olyan videókat alkot, amik ösztönzik az embereket, hogy igenis, tegyenek lépéseket a városok és a világ átalakításáért.

Egy szörfös videó messzire eljuthat (azon is túl, hogy körbeutazza a világhálót), így a segítség is könnyebben érkezik. Ezt bizonyítják az eddigi eredmények is. Bankokat, állami és alapítványi szervezeteket szörfölt össze önkéntes csapatával, akik nem egy kisvárosnak segítettek már.

A nicaraguai idegenvezetés
már a hatodik állomás a Surfing for Changes sorozatban.
A rövidfilm egy kis halászfaluban mutatja be, hogyan dolgoznak a szörfösök egy olyan modell kialakításán, ami a helyi közösségnek is hasznot hoz, és a turisták igényeit is kielégíti.

A szörfturizmus ugyanis egy-egy kis halászfaluba egyrészről hirtelen fellendülést hoz, amit ugyanakkor válságok is kísérnek, amint a beözönlő népek elhagyják az idényszerűen felkapott helyet.
Ennek kezelését – a tervezett bővítéssel és a turizmus csökkenésével maga mögött hagyott „lerombolt” városban okozott károk csökkentésével – meg kell oldalni.

Bár a szörfözés lencséjén keresztül mutatják be mindezt, a helyzet általánosítható minden turisztikai célpontra.

Surfing For Change: Travel Guide To Nicaragua (Full Movie 2013)

Kyle Thierman: így kezdődött

“Mint profi szörfös és újságíró voltam olyan szerencsés, hogy elutazhattam néhány elképesztő helyre szerte a világon. Az egyik, amit láttam, hogy sok fejlődő országban sok a szenvedés. Furcsának találtam volna, ha egy-egy utazás, csak annyiból áll, hogy a szállodában maradok, amikor nem szelem a hullámokat és közben semmit se ismerjek meg a helyi közösségekből. Kíváncsi lettem, és a legnagyobb problémákkal kerültem szembe.
Mikor 18 éves voltam, egy rövidfilmet szerettem volna készíteni a chilei Constiticuinon városban felépítendő szénatom erőműről. Tönkretette volna a halászaton és szörfözésen alapuló helyi gazdaságot. A teljes lakosság ellenezte a Bank of America finanszírozta projektet.
Ha az emberek azonban kiveszik az ott kezelt pénzüket, azt az alapot csökkentik, amiből megépülne az erőmű. Sőt, ha egy helyi bankhoz viszik, akkor a közösségen belül marad a pénz – a helyi gazdaságot támogatják. Ez már egy-egy lépés. Minden embernek joga van a saját bankszámlája felől döntenie.

Szóval, csináltam egy YouTube filmet erről a problémáról, és megosztottam a barátaimmal. Így kezdődött.”

 

Comments

comments