Szexeljünk-e edzés előtt, vagy ne?

A téma, ami valahol mindenkit foglalkoztat. Versenysportolókat különösen, hiszen a mai napig tartja magát a nézet, hogy például egy megmérettetés előtti estén már jobb önmegtartóztatni. De vajon igaz-e ez a nézet, és általában véve milyen hatással van a sport a szexuális életünkre, vagy a szex a sportteljesítményünkre? 

6522-000489c

Már az ókorban is megmondták, hogy versenyzés előtt az önmegtartóztatás segít abban, hogy másnap jobb sportteljesítményt nyújtsunk. Biztos valamiféle megirigyeléseken is alapult a dolog, ám a tudomány mai állása szerint ennek nem sok alapja van (nem kizárt hogy régen nehezen választották külön a verseny előtti laza szexet, és a verseny előtti pávatollas-tivornyázós orgiákat, ami nyilván rontja a teljesítményt). Kutatásokkal ugyanis bebizonyították, hogy a versenyzés előtti estén (és nem közvetlenül előtte, ez nagy különbség) a szexuális együttlét vagy nincs hatással a másnapi teljesítményre – sem mentális, sem fizikai téren –, vagy még az is előfordulhat, hogy valamelyest javít azon. A verseny előtt közvetlen pár órával lezavart húzósabb menet már más téma, hiszen az fizikailag és rövid távon hormonálisan is lemeríti az embert, de jelen esetben nem is erről van szó.

Sok sport = jó szex?

A szexuális együttlét – talán nem mondunk újat – fizikailag is megterhelő. Minél gyengébb egy szervezet, minél kisebb az állóképessége, annál jobban csökkenhet az aktus hossza, intenzitása, és igen, a másik fajta „állóképesség” és libidó is.

Gondoljunk csak bele, milyen fontos szerepe van pl. az egészséges érrendszernek abban, hogy úgy tudj tejesíteni, ahogyan… Nem nehéz belátni, hogy rugalmas érfalakkal, egészséges szív-és érrendszerrel jobb lesz a teljesítőképességed az ágyban is.

A rendszeres edzés hatására ráadásul olyan pozitív idegrendszerbéli változások történnek a testünkben, melyek az erekcióra és a nők izgalmi állapotára ugyancsak jó hatással vannak.

A sport tehát tagadhatatlanul jó hatással van a szexuális életünkre.

Szex és sportteljesítmény

Orgazmus során tesztoszteron termelődik bennünk. A több tesztoszteron jobb teljesítményt jelent, ez ilyen egyszerű. Nők esetében pedig az orgazmus során olyan fájdalom transzmitterek termelődése csökken a szervezetben, melyek hiányában az edzés utáni izomfájdalmak mérséklődnek. Ez nem azt jelenti, hogy egyetlen szexuális együttlét majd mérhető javulást fog okozni a teljesítményben, és nem is ez fogja elmulasztani az izomlázat (nők esetében). A rendszeres nemi élet bizonyítottan jó hatással van a tesztoszterontermelésre hosszú távon.

Ne menjünk el a szex stresszmentesítő hatása mellett sem. Persze itt már nagyon egyénfüggő vizekre kalandoztunk. Ha másnap ezen jár az agyunk, az nyilván nem segít benne, hogy a fókusz olyan legyen, amilyennek lennie kell. Azonban ha segít levenni valamit az ilyenkor elkerülhetetlenül rajtunk lévő nyomásból, és megnyugszunk tőle, akkor hiba lenne bármiféle káros következménytől tartanunk.

Persze, van az a menet ami úgy kikészít, hogy másnap nemhogy versenyezni, hanem mozdulni is alig bírnánk. Nyilván az ilyet nem jobb az olimpia döntőjének előestéjére időzíteni. Azonban egy laza szex verseny előtt előző nap este egészen biztos nem fogja rontani a másnapi teljesítményt, hacsak nem olyan hatással van ránk, hogy utána nehezebben alszunk el – ezek már nagyon egyénfüggő dolgok, és itt sem közvetlen, hanem inkább közvetett hatásról beszélhetünk.

Van még egy érdekesség. Némi cinket ugyanis veszítünk az ejakuláció során. A cink és a tesztoszterontermelés között pedig van összefüggés, így ha közvetlenül szexuális együttlét után megyünk edzeni, akkor előfordulhat, hogy tapasztalunk némi visszaesést – igazából ez maximum olyasmiben fog megnyilvánulni , hogy nem leszünk elég „harapósak”, ami épp elég lehet egy kiélezett versenyhelyzetben. De ha előző estéről beszélünk, akkor azt kell mondjuk, reggelre minden visszaáll a régibe. Jobb esetben ébredéskor ezt látni is fogjuk…

rewerfswdfsdfdfdf

A mentális tényező

Egy dolgot ne felejtsünk el: ha valaki azt gondolja, hogy a szex negatívan befolyásolja a másnapi teljesítményét, akkor ez így is lesz. Az elmének – ebben az esetben azt kell mondjuk, hogy sajnos, mert  egyébként ezt a hasznodra is fordíthatod más szituációban – teremtő ereje van. Így ha tartunk tőle, hogy ez bármi gondot okozhat, akkor időzítsük a bulit a verseny utánra – bár ez tudományosan nincs megalapozva.

Hobbiszinten

Fontos felhívás következik: ha hobbiból sportolunk, és nincs szó semmi versenyről, „csak” edzünk a legjobb tudásunk szerint, akkor eszünkbe ne jusson kihagyni egyetlen kósza menetet is az életünkből! Mert bár manapság népszerűek az olyan képek, melyek azt sugallják, hogy inkább az edzés, mint a nő, de azért ne legyünk teljesen beszűkültek. Jegyezzük meg, hogy a szex rovására soha nem mehet az edzés, gondolkodjunk egészségesen!

Forrás: shop.builder.hu

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.